Newsitamea.gr
SPORT AMEA ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βάζωντας τρίποντο στην ζωή Γιώργος Παπαδόπουλος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

11069353_363780820479569_1277631982_o

 

Βάζωντας τρίποντο στην ζωή Γιώργος Παπαδόπουλος

O Γιώργος Παπαδόπουλος, ένας νέος άνθρωπος και αθλητής με προοπτικές, από την πόλη της Χρυσούπολης Καβάλας, μιλάει στο newsitamea για τον αθλητισμό και την ζωή του, το 2010 στα 27 του χρόνια περίπου ένα εργατικό ατύχημα τον οδήγησε να βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, κατι όμως που δεν στάθηκε εμπόδιο στο να ενταχθεί δυναμικά στο κοινωνικό σύνολο και τον αθλητισμό.

Του Σταύρου Καλαιτζόγλου

Πως συνέβη το ατύχημα σου;

Συνέβη πριν 4μιση χρόνια και ήταν εργατικό ατύχημα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χτυπήσω στον έβδομο όγδοο θωρακικό σπόνδυλο και ήταν τραύμα συμπίεσης, ήμουν στην Καβάλα μετά πήγα στην Θεσσαλονίκη και μετά σε δυο κέντρα αποκατάστασης στην Γερμανία και ύστερα από εκεί επέστρεψα στην Ελλάδα. Τελικά, δεν κέρδισα  πολλά από την νοσηλεία μου εκεί καθώς όπως βλέπεις και και εσύ κινούμε με αναπηρικό αμαξίδιο αλλά σαφώς ούτε και έχασα.

Πες μας λίγα λόγια για τον αθλητισμό πως ξεκίνησες;

Με τον αθλητισμό ήμουν τυχερός  γιατί  όσο βρισκόμουν Γερμανία το πρώτο κυρίως πράγμα που ήθελαν να κάνω ήταν να γίνω ενεργό μέλος στην κοινωνία και να ασχοληθώ με τον αθλητισμό φυσικά αν ήθελα, πράγμα που ήθελα πολύ γιατί πριν το ατύχημα έπαιζα ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Έτσι λοιπόν στην Γερμανία που βρισκόμουν ξεκίνησα το μπάσκετ και πιο πολύ τότε για γυμναστική και για ενδυνάμωση.

Εδώ στην Ελλάδα πως άρχισες το μπάσκετ;

Εδώ, όταν γύρισα στην πόλη μου έμαθα ότι υπάρχει ομάδα μπάσκετ με  αμαξίδιο η Ίρις Καβάλας και αμέσως το έψαξα και έμαθα τις περεταίρω πληροφορίες  ώστε να συμμετάσχω και εγώ στην ομάδα. Αυτό έγινε περίπου στα τέλη του 2012. Επίσης είμαι μέλος και της εθνικής ομάδας μπάσκετ με  αμαξίδιο και συμμετείχα στο περσινό  πανευρωπαϊκό που έγινε στο Μπρνο της Τσεχίας. Ελπίζω να βελτιώνομαι συνεχώς και ο ομοσπονδιακός να με ξανακαλέσει και να καθιερωθώ.

Μίλησε μας για την εμπειρία σου στον πανευρωπαϊκό;

Το επίπεδο στο εξωτερικό είναι πολύ υψηλό, καμία σχέση με το δικό μας επίπεδο το οποίο είναι πολύ χαμηλό και πιο συγκεκριμένα είμαστε πολλά χρόνια πίσω από πολλές απόψεις από εξοπλισμό, προπονήσεις από υποδομή με λίγα λόγια από τα πάντα.

Πως βλέπεις την ομάδα της Ίρις φέτος;

Παίξαμε με τον Άρη Θεσσαλονίκης όπου είχαμε νίκη και στην συνέχεια παίξαμε με τον Ήφαιστο Πάτρας  στην έδρα μας και κερδίσαμε την συμμετοχή στο  φαιναλ φορ. Το ξεκίνημα της ομάδας για φέτος  δεν ήταν το ιδανικό άλλα είμαστε αρκετά δεμένοι μεταξύ μας προσπαθούμε αρκετά. έχουν ενταχθεί και κάποιοι καινούριοι αθλητές  που συμμετέχουν μόνο στις προπονήσεις . το μεγάλο πρόβλημα είναι το οικονομικό με την έλλειψη χορηγιών και προσπαθούμε με νύχια και με δόντια με τους μικρούς πόρους να κρατάμε τα αμαξίδια μας σε καλή κατάσταση. Γιατί έχουμε να κάνουμε στα μηχανικά μέρη που χρειαζόμαστε, ανταλλακτικά, κάτι χαλάει κάτι σπάει, ρόδες,  λάστιχα. Αυτά έχουν ένα μεγάλο κόστος και χωρίς χορηγούς πιεζόμαστε. Άλλα έχουμε ανθρώπους κυρίως εθελοντές που μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε αυτές τις δυσκολίες και να είμαστε πλήρεις σε κάθε αγώνα.

Aν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το μπάσκετ μπορεί εύκολα να βρει ομάδα ή αγωνιστικό αμαξίδιο;

Εγώ όταν ξεκίνησα το άθλημα δεν είχα αγωνιστικό αμαξίδιο για αρχή έπαιζα σε ένα δανεικό αμαξίδιο συναθλητή μου. Η ομάδα δεν έχει να μου δώσει και αδυνατούσε να μου παρέχει γιατί στα συγκεκριμένα αμαξίδια το κόστος είναι αρκετά υψηλό.

Αθλητισμό  και αναπηρία;

Εγώ σαν Γιώργος δεν θα μπορούσα να με φανταστώ χωρίς τον αθλητισμό. Αυτή την στιγμή είμαι στο μπάσκετ θα προσπαθώ κάθε μέρα και περισσότερο για το καλύτερο, να βελτιώνομαι όσο μπορώ και να βοηθώ την ομάδα μου όσο και την εθνική σε επόμενο κάλεσμα της. Όσο μπορώ λοιπόν θα αθλούμαι γιατί αυτό προσφέρει και καλύτερη υγεία.

Πες μας για το βιντεακι της Ίρις, βάλε τρίποντο στην ζωή;

Το κάναμε φέτος  εθελοντικά με τον σκηνοθέτη μας Τέος Πορλίδης είχε αυτή την ιδέα για την προώθηση του αθλήματος. Με αυτό προσπαθήσαμε να προσελκύσουμε νέα άτομα σε ένα άθλημα απαιτητικό δύσκολο που θέλει αρκετά άτομα. Αλλά και ένα άθλημα πανέμορφο. Το βάλε τρίποντο στην ζωή, είχε πιστεύω ανταπόκριση από τα σχόλια που πήραμε.

Ας αφήσουμε τον αθλητισμό και ας μιλήσουμε γενικά  για το πως βλέπεις εσύ την αναπηρία

Η αναπηρία για μένα είναι κάτι το οποίο δεν θα μου σταθεί εμπόδιο συνέβη ένα ατύχημα με καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο αλλά η ζωή συνεχίζεται. υπάρχουν παιδιά που είχαν ένα ατύχημα στην ζωή τους οι ( παλιοί) τους λέω εγώ που τότε δεν υπήρχε η κατάλληλη γνώση πάνω σε αυτό, δεν υπήρχαν τα κατάλληλα κέντρα αποκατάστασης ,δεν είχαν ανθρώπους να τους βοηθήσουν με αποτέλεσμα όλες αυτές οι συγκυρίες να οδηγήσουν αυτά τα άτομα να κλειστούν στον εαυτό τους ,αλλά και τώρα δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται η Ευρώπη όσο αφορά τα κέντρα αποκατάστασης αλλά γίνεται μια σεβαστή προσπάθεια εξίσου και εδώ στην Ελλάδα. Εγώ από μεριά μου προσπαθώ όσο μπορώ να ζω όπως παλιά ότι έκανα και τότε να το κάνω και τώρα.

Όσο αφορά το κοινωνικό σύνολο πως βλέπεις να αντιλαμβάνονται την αναπηρία; υπάρχει ρατσισμός για τα άτομα με αναπηρία;

Δεν νομίζω να υπάρχει ρατσισμός πιο πολύ άγνοια φαίνεται να έχει ο κόσμος . εγώ στάθηκα πολύ τυχερός γιατί είχα δίπλα μου ανθρώπους οι οποίοι με βοήθησαν συγγενείς και φίλοι και έτσι εντάχτηκα γρήγορα στην κοινωνία μετά από το ατύχημα μου. Ο καθένας που έχει μια αναπηρία θα πρέπει όσο μπορεί να μην κλείνετε στον εαυτό του και πάνω από όλα να μην νιώθει μειονεκτικά και να εντάσσεται ξανά στην κοινωνία.  Εδώ στη Ελλάδα όσο αφόρα κυρίως τις κινητικές αναπηρίες τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Πρώτον και κυριότερων δεν τηρούνται οι νόμοι. Η νοοτροπία του Έλληνα οδηγού είναι τραγική.  βλέπω συνέχεια ράμπες πιασμένες, παρκινγκ Α.με.Α και αυτό το φαινόμενο δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα μας . η αστυνομία βοηθά αρκετά όσες φορές έχω φτάσει στον αμήν και έχω καλέσει να έρθουν έχουν ανταποκριθεί εγκαίρως.

Γενικά το σύνολο των ανθρώπων αποδέχεται τα άτομα με αναπηρία;

Ναι τα δέχονται. Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο δύσπιστα αλλά στην πορεία που γνωρίζεσαι καλύτερα σε βλέπουν ίσο. Εάν εσύ είσαι αρνητικός σαν άνθρωπος θα λάβεις και αρνητικότητα από τους άλλους, όπως και το αντίθετο αν είσαι θετικό άτομο και σκέπτεσαι θετικά στην ζωή σου θα σου συμβούν θετικά πράγματα.

 

[youtube id=”pw_brCgUwMw” width=”620″ height=”360″]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας όμως είναι ο πιο δυνατός άντρας στον κόσμο, για δεύτερη χρονιά!

Βογιατζής Ηλίας

Θα διασχίσει το στενό της Μάγχης κολυμπώντας μόνο με τα χέρια!

Βογιατζής Ηλίας

Το ενημερωτικό βίντεο πρόληψης για την αυτοεξέταση μαστού που πρέπει να δεις

Δημήτρης