Newsitamea.gr
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΥΦΛΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

Βάσιμες ελπίδες στην αποκατάσταση της όρασης με τεχνητό αμφιβληστροειδή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Βάσιμες ελπίδες στην αποκατάσταση της όρασης με τεχνητό αμφιβληστροειδή

Βάσιμες ελπίδες στην αποκατάσταση της όρασης με τεχνητό αμφιβληστροειδή

Η απώλεια της όρασης, που συχνά προκαλείται από την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους.

Αλλά μια νέα εξέλιξη στην έρευνα για τεχνητό, πρόσθετο αμφιβληστροειδή θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την βλάβη σε αυτό το κρίσιμο μέρος του ματιού. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν την έρευνά τους για μια νέα, πρωτοποριακή συσκευή, η οποία είναι στο στάδιο δοκιμών σε ιστό από πειραματόζωα, στην επιστημονική επιθεώρηση ACS Nano Letters.

Ένα αυξανόμενο φάσμα ιατρικών συσκευών έχει γίνει διαθέσιμο τα τελευταία χρόνια για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της όρασης. Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν την αποστολή αισθητήριων σημάτων στον εγκέφαλο. Οι ασθενείς με ένα συγκεκριμένο τύπο διαταραχής των ματιών, που ονομάζεται εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΕΩΚ), για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια τέτοιου είδους συσκευή.

Η ΕΩΚ προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω που έχουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά η όρασή τους. Οι επιστήμονες μελετούν διαφορετικές προσεγγίσεις για να αναπτύξουν ένα εμφύτευμα το οποίο θα μπορεί να “δει” το φως και να στείλει οπτικά σήματα στον εγκέφαλο ενός ατόμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις της ΕΩΚ και άλλων συναφών διαταραχών της όρασης.

Αλλά πολλές συσκευές μέχρι στιγμής χρησιμοποιούν μεταλλικά μέρη, δυσκίνητη καλωδίωση ή έχουν χαμηλή ανάλυση.

Τώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, από το Κέντρο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και από το πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στην Αγγλία, ανέπτυξαν μια νέα συσκευή που αφήνει μεγάλες υποσχέσεις.

Συνδύασαν νανοράβδους ημιαγωγών και νανοσωλήνες άνθρακα για να δημιουργήσουν ένα ασύρματο, ευαίσθητο στο φως, εύπλαστο φιλμ που μπαίνει στο μάτι και υποκαθιστά τη λειτουργία του κατεστραμμένου αμφιβληστροειδούς.

Σε εργαστηριακές δοκιμές διαπιστώθηκε ότι αυτό το νέου τύπου φιλμ απορροφά/αντιδρά στο φως και, στη συνέχεια, προκαλεί νευρωνική δραστηριότητα στο μάτι.

Σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες τεχνολογίες, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το υλικό είναι πιο ανθεκτικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό, καθώς και πιο ικανό να διεγείρει τους νευρώνες.

Πηγή: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika