Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Βασιλικός, μαϊντανός και άνηθος στο… μικροσκόπιο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Βασιλικός, μαϊντανός και άνηθος στο… μικροσκόπιο

 Βασιλικός, μαϊντανός και άνηθος στο… μικροσκόπιο

Ένα απλό πιάτο μπορεί να κερδίσει χρώμα και άρωμα στο λεπτό, με την προσθήκη του κατάλληλου μυρωδικού κι επειδή ο βασιλικός, ο μαϊντανός και ο άνηθος είναι από τα αγαπημένα των περισσοτέρων, τα περνάμε από το… μικροσκόπιο.

Βασιλικός ο ευωδιαστός
Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν ιερό βότανο και δεν είχαν άδικο, αφού οι διάφορες ποικιλίες του παρουσιάζουν ευεργετική δράση στον οργανισμό μας, από πολλές απόψεις. Συγκεκριμένα, ο βασιλικός μας παρέχει αντιβακτηριδιακή προστασία με τα έλαιά του, περιέχει β-καροτένιο που έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες και μετατρέπεται σε βιταμίνη A από τον οργανισμό, ενώ το κύριο συστατικό του, η εστραγόλη, δρα ως χαλαρωτικό του πεπτικού συστήματος και ως παυσίπονο. Ακόμη, ο βασιλικός περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και την καρδιά, ενώ ταυτόχρονα το ασβέστιο και το μαγνήσιό του κάνουν καλό στα οστά.

Βασιλικός, μαϊντανός και άνηθος στο… μικροσκόπιο

Πού να τον προσθέσετε: Ο βασιλικός ταιριάζει ιδανικά σε μια χορτοφαγική πίτσα με λαχανικά και τυρί, στην ομελέτα σας, σε μπρουσκέτες με ντομάτα και τυρί, στο κριθαράκι, αλλά και στις πατάτας φούρνου, όπου μπορεί να τους δώσει έξτρα άρωμα.
Πώς να τον αποθηκεύσετε: Τα φύλλα του διατηρούνται στο ψυγείο, τυλιγμένα σε νωπό χαρτί κουζίνας μέσα σε πλαστική σακουλίτσα έως 4 ημέρες. Διαφορετικά, ψιλοκόψτε τα και βάλτε τα με νερό σε παγοθήκες για να τα διατηρήσετε ως παγάκια, μέχρι να έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε.

 

Βασιλικός, μαϊντανός και άνηθος στο… μικροσκόπιο

Μαϊντανός ο θρεπτικός
Δεν ξέρουμε αν οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν και το μαϊντανό ιερό, αλλά σίγουρα τον χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για διάφορες παθήσεις. Κι αυτό γιατί αποτελεί πηγή φυλλικού οξέος και σιδήρου, τονώνοντας τον οργανισμό και την καρδιά, ενώ είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β12 που κάνει καλό στο νευρικό σύστημα και τη μνήμη, βιταμίνη C που θωρακίζει το ανοσοποιητικό απέναντι σε ιώσεις, βιταμίνη Α που ωφελεί την όραση και βιταμίνη Κ που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Η διουρητική του δράση μας ωφελεί στα νεφρά, ενώ θεωρείται ότι το τσάι του κάνει καλό στην πέψη και μπορεί να ανακουφίσει τις γυναίκες από τις κράμπες της περιόδου.
Πού να τον προσθέσετε: Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να τον αντιμετωπίζετε ως γαρνιτούρα και να τον βγάζετε στην άκρη και να ξεκινήσετε να τον καταναλώνετε σαν ένα από τα βασικά συστατικά ενός πιάτου. Προσθέστε τον στη σάλτσα ντομάτας, στα ζυμαρικά σας, στη σαλάτα σας, στο κρέας κατσαρόλας, σε διάφορες πίτες με κρέας ή τυρί, αλλά και στα θαλασσινά σας, όπως στις γαρίδες και τα καλαμαράκια.
Πώς να τον αποθηκεύσετε: Συντηρήστε τον στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα, αφού τον τυλίξετε σε νωπό χαρτί κουζίνας ή βάλτε τον για μερικές ώρες στην κατάψυξη, τοποθετήστε τον στη συνέχεια σε πλαστική σακουλίτσα και μετά ξανά στην κατάψυξη, μέχρι περίπου 6 μήνες.

 

Βασιλικός, μαϊντανός και άνηθος στο… μικροσκόπιο

Άνηθος ο ιδιαίτερος
Κάποιοι τον λατρεύουν κι άλλοι λατρεύουν να τον μισούν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, όμως, είναι να ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, αν θέλετε να σας… ανταμείψει με τα οφέλη του. Ο άνηθος είναι πλούσιος φλαβονοειδή που παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ περιέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης Α και C, έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της μνήμης, ενώ ο σίδηρος κρατάει τον οργανισμό ισχυρό και το μαγγάνιο συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κόπωσης και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, κατά της οποίας δρα και το ασβέστιό του. Ο άνηθος βοηθάει και στην καταπολέμηση μικροβίων, κάνει καλό σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, ενώ συχνά κάνει καλό και στον… λόξυγκα. Κι αν θέλετε επί τόπου μια ανάσα δροσιάς, μασήστε λίγο άνηθο, που εκτός από το ότι σας χαρίζει φρεσκάδα, κάνει καλό στα δόντια και τα ούλα καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.
Πού να τον προσθέσετε: Ο άνηθος είναι απαραίτητο συστατικό του λαδερού πιάτου του αρακά, αλλά μην μένετε στα καθιερωμένα. Προσθέστε τον στο σπανάκι, στα μύδια, στο κοτόπουλο στο φούρνο, στο αρνί, στη μαρουλοσαλάτα, στους γίγαντες, στις πατάτες ή την πατατοσαλάτα, στο τζατζίκι, το ρύζι και στο μοσχάρι κατσαρόλας.
Πώς να τον αποθηκεύσετε: Τυλίξτε τον σε νωπό χαρτί και βάλτε τον στο ψυγείο, όπου θα διατηρηθεί φρέσκος για 3-4 ημέρες ή ψιλοκόψτε τον και βάλτε τον σε θήκες για παγάκια, μαζί με νερό, για τον χρησιμοποιήσετε μήνες αργότερα.

 

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea