Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Τσιμπήματα του καλοκαιριού: Πώς να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το καλοκαίρι, τα τσιμπήματα από διάφορα έντομα, κυρίως κουνούπια και σφήκες, έχουν την… τιμητική τους. Ακόμα και αν έχετε λάβει όλες τις προφυλάξεις, βρίσκουν τον τρόπο να βρουν το στόχο τους.

Παρότι το τσίμπημα από κουνούπι δεν εγκυμονεί κινδύνους, ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να είναι μολυσμένο. Στο σημείο λοιπόν που είναι το τσίμπημα βάλτε μία κρύα κομπρέσα και συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας. Αν το τσίμπημα είναι από αφήκα και υπάρχει κεντρί, θα πρέπει να αφαιρεθεί με μεγάλη προσοχή.

Συνήθως, ένα τσιμπιδάκι φρυδιών το οποίο θα πρέπει να το έχετε απολυμάνει με καθαρό οινόπνευμα, μπορεί να βοηθήσει (αν είστε ψύχραιμοι).Όμως αν δεν μπορείτε, καλό θα είναι να μην το επιχειρήσετε μόνοι σας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να το σπρώξετε πιο βαθιά.Εάν τα τσιμπήματα είναι πολλά, γεμίστε την μπανιέρα με κρύο νερό, διαλύστε λίγη σόδα και βάλτε το παιδί να καθίσει μέσα.

Στην περίπτωση που το παιδί ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση ( π.χ. αρχίζει να πρήζετε), θα πρέπει να το μεταφέρετε επειγόντως στην πλησιέστερη οργανωμένη κλινική ή φαρμακείο.

Ειδικά το καλοκαίρι θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα αντισταμινικό φάρμακο και μια κορτιζονούχα αλοιφή. Δυστυχώς δεν μπορείτε να ξέρετε αν θα έρθετε αντιμέτωπη με έναν απλό ερεθισμό όπως τσούξιμο ή κνησμό, ή θα πρέπει να διαχειριστείτε μία πιο σοβαρή κατάσταση όπως έναν πολύ ισχυρό πόνο ή ακόμη και καθολικό πρήξιμο.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα:
-Αφαιρέστε το κεντρί από το δέρμα σας: Δοκιμάστε να το πιάσετε με τα νύχια σας ή με ένα τσιμπιδάκι, Προσοχή:

Μην πιέσετε το κεντρί προς τα μέσα επειδή θα απελευθερώσει περισσότερο δηλητήριο.
-Περιορίστε το πρήξιμο: Βάλτε πάγο στο σημείο που σας τσίμπησε το έντομο. Αν το τσίμπημα βρίσκεται στα πόδια ή τα χέρια σας, τότε ανυψώστε τα προς τα πάνω. Αφαιρέστε οποιαδήποτε κοσμήματα (κυρίως δαχτυλίδια) φοράτε, αφού το πρήξιμο μπορεί να τα κάνει δύσκολο να τα βγάλετε αργότερα.

-Επιμεληθείτε των συμπτωμάτων: Για τον πόνο, μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο από το φαρμακείο που να περιέχει ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη. Προσοχή: Αν είστε κάτω των 18 ετών, μην πάρετε ασπιρίνη. Για την φαγούρα πάρτε ένα αντισταμινικό. Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό στο σημείο του τσιμπήματος.

-Έχετε στο νου σας ότι η ενόχληση μπορεί να κρατήσει 2-5 μέρες. Θυμηθείτε να έχετε πάντα καθαρή την πληγή.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika