Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τσάι: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από εγκεφαλικό και ανακοπή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τσάι: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από εγκεφαλικό και ανακοπή

Τσάι: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από εγκεφαλικό και ανακοπή

Νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του αμερικανικού νοσοκομείου Τζονς Χόπκινς επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι το τσάι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και συγκεκριμένα για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν 6.200 ανθρώπους και υπέδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος ή θανάτου από καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Τσάι: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από εγκεφαλικό και ανακοπή

Συγκεκριμένα, όσοι εκ των συμμετεχόντων έπιναν έστω και ένα φλιτζάνι τσάι κάθε μέρα φάνηκε να διατρέχουν κατά 35% μειωμένο κίνδυνο για καθεμιά από τις παραπάνω εκβάσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι φανατικοί λάτρεις του τσαγιού παρουσίαζαν στις στεφανιαίες αρτηρίες τους μικρότερα επίπεδα συσσώρευσης ασβεστίου σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν τσάι. Η ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών που βρίσκονται γύρω από την καρδιά αποτελεί βασικό παράγοντα για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

«Διαπιστώσαμε ότι η μέτρια κατανάλωση τσαγιού συσχετίζεται με μειωμένη συσσώρευση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες αλλά και μικρότερη συχνότητα σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων», ανέφεραν οι ερευνητές στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι ακριβείς μηχανισμοί προστασίας του τσαγιού.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα οφέλη του τσαγιού προκύπτουν κυρίως από τα φλαβονοειδή που περιέχει, μια ομάδα πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών που αποδεδειγμένα προλαμβάνουν τις κυτταρικές βλάβες και προωθούν την απώλεια βάρους.

Τσάι: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από εγκεφαλικό και ανακοπή

Αξίζει να σημειωθεί ότι επισκόπηση που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, η οποία βασίστηκε σε 24 επιστημονικές μελέτες με συνολικό δείγμα 856.000 ανθρώπους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η αυξημένη κατανάλωση τσαγιού συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας καρδιοπάθειας, θανάτου από καρδιοπάθεια, εγκεφαλικού και εγκεφαλικής αιμορραγίας, καθώς και συνολικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας».

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης