Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρώτε αργά το βράδυ; Δείτε από τι κινδυνεύετε!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Young-beautiful-woman-looking-133960937

Εάν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούν να τρώνε αργά το βράδυ, μάλλον θα πρέπει να κόψετε αυτή την κακή συνήθεια, καθώς βάζετε την καρδιά σας σε κίνδυνο, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ένα γεύμα που καταναλώνεται λίγες ώρες πριν τον ύπνο κρατά τον οργανισμό σε εγρήγορση και δεν του επιτρέπει να χαλαρώσει όπως θα έπρεπε ώστε να προετοιμαστεί για ύπνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσίασαν ερευνητές από την Τουρκία στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο. Ιδανικά, οι ερευνητές συνιστούν να μην τρώμε τίποτα μετά τις 7 μ.μ.

Στα υγιή άτομα, η αρτηριακή πίεση μειώνεται περίπου κατά 10% κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 700 άτομα με υπέρταση, έδειξαν ότι η πίεση παραμένει σε υψηλά επίπεδα εάν το βραδινό καταναλώνεται εντός δύο ωρών από τον ύπνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η αρνητική επίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση φαγητού συνοδεύεται από απελευθέρωση ορμονών του στρες, οι οποίες εμποδίζουν το σώμα να χαλαρώσει.

Εάν η αρτηριακή πίεση δεν παρουσιάσει την αναμενόμενη πτώση στον ύπνο, αυξάνεται εκθετικά ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, για παράδειγμα από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σημειώνουν οι ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph. Τα νέα στοιχεία υπέδειξαν ότι η πίεση είναι τρεις φορές πιο πιθανό να παραμείνει υψηλή τη νύχτα σε όσους τρώνε αργά το βράδυ.

Η Δρ Ebru Özpelit, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül, η οποία παρουσίασε τη μελέτη στο συνέδριο, αναφέρει ότι o σωστός προγραμματισμός των γευμάτων είναι απαραίτητος τόσο για τα άτομα με υπέρταση όσο και για τα άτομα με φυσιολογική πίεση ώστε να αποφευχθεί η καταπόνηση της καρδιάς.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι το αυστηρό πρόγραμμα φαγητού σε συνδυασμό με τη βραδινή νηστεία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Παλαιότερες μελέτες επί του θέματος έχουν υποδείξει ότι το βραδινό που καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, με καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και με καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika