Newsitamea.gr
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η τροπολογία για την συνέχιση της κάρτας σίτισης και του επιδόματος ενοικίου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

11646200429ff25dbb660fdd65dcf836_L

Παρατείνεται από τη λήξη του, το πρόγραμμα λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και συγκεκριμένα για έξι (6) ακόμη μήνες, η περίοδος επιδότησης ενοικίου και σίτισης ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, για μια (1) ακόμη τετραμηνία, η παροχή δωρεάν ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος.

Προβλέπεται ότι, οι ωφελούμενοι των προαναφερόμενων παροχών, που έχουν μόνιμη κατοικία στους τριάντα (30) Δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί η πρώτη φάση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), θα λαμβάνουν τις εγκεκριμένες παροχές του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, έως τις 31 Ιουλίου 2016.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία παρατείνεαι το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που χορηγήθηκαν παροχές κοινωνικού χαρακτήρα σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες διαβίωσης ενόψει των δυσχερών οικονομικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα,  χορηγήθηκαν:   (α)  Δωρεάν  ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος έως και 300 kwh μηνιαίως (1200 kwh ανά τετραμηνία, που είναι η χρονική περίοδος, κατά την οποία οι βασικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εκδίδουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς). Επιπλέον, στη περίπτωση δικαιούχων, των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.1.2015, η παροχή επανασυνδεόταν ατελώς και χωρίς επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονταν, (β) Επιδότηση ενοικίου, που καταβαλλόταν στον εκμισθωτή της κατοικίας του δικαιούχου και ήταν αφορολόγητη και ακατάσχετη, (γ) Επιδότηση σίτισης.

Η αρχική πρόβλεψη του ως άνω νόμου ήταν ότι οι ανωτέρω παροχές χορηγούνται για το έτος 2015, οπότε οι αντίστοιχες περίοδοι χορήγησης υπολογίζονταν σε δύο τετραμηνίες για το δωρεάν ρεύμα και εννέα μήνες για την επιδότηση ενοικίου και την επιδότηση σίτισης αντίστοιχα. Ο ν. 4320/2015 εξειδικεύτηκε με την υπ’ αριθμ. ΟΙΚ. 494/7.4.2015 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 577) και εφαρμόστηκε με τελικούς ωφελούμενους περί τα 92.000 νοικοκυριά για την παροχή δωρεάν ρεύματος, 21.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ενοικίου και 148.000 νοικοκυριά για την επιδότηση σίτισης.

Λόγω της ολοκλήρωσης των διαδικασιών κρίσης επί των αιτήσεων και της έναρξης χορήγησης των παροχών σε ημερομηνία μεταγενέστερη της αρχικά προβλεπόμενης, με την από 24.12.2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 182), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4366/2016 (Α’ 18), καθώς και με το ν. 4381/2016 (Α’ 70), επεκτάθηκε η χορήγηση των παροχών και εντός του 2016, προκειμένου να καλυφθούν τρεις τετραμηνίες παροχής δωρεάν ρεύματος και δώδεκα μήνες παροχής επιδόματος ενοικίου και σίτισης αντίστοιχα. Η περίοδος της χορήγησης των παροχών ολοκληρώνεται για το σύνολο των εγκριθέντων δικαιούχων-ωφελούμενων στα τέλη Ιουνίου 2016.

Η ανταπόκριση από την εφαρμογή του Προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε εξαιρετικά θετική. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με μηδενικό ή εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα μπόρεσαν να διατηρήσουν την ενοικιαζόμενη οικογενειακή στέγη, να μη στερηθούν ή να αποκτήσουν εκ νέου το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίσουν βασικά είδη διατροφής.

Παρεμπιπτόντως, εντός Ιουλίου 2016 και μέχρι 31/12/2016 θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε 30 Δήμους ανά την επικράτεια με στόχο από 1/1/2017 να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό πανελλαδικά. Επειδή τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση των παροχών της ανθρωπιστικής κρίσης ταυτίζονται με εκείνα του πιλοτικού προγράμματος του ΚΕΑ, αναμένεται μεγάλος αριθμός δικαιούχων της ανθρωπιστικής κρίσης να ενταχθεί, μετά την έναρξη της εθνικής εφαρμογής του ΚΕΑ, στις παροχές του νέου αυτού προγράμματος. Έως τότε, ωστόσο, λόγω της συνέχισης της οικονομικής κρίσης και του γεγονότος ότι τα νοικοκυριά, που λαμβάνουν τις παροχές της ανθρωπιστικής κρίσης, βρίσκονται στο κατώτερο όριο φτώχειας, είναι σκόπιμο να υπάρξει μια παράταση της περιόδου χορήγησης των παροχών ώστε να καλυφθεί το διάστημα μέχρι την έναρξη της εθνικής εφαρμογής του ΚΕΑ τον Ιανουάριο του 2017.

Για τον λόγο αυτόν προτείνεται με την παρούσα η χρονική παράταση της χορήγησης των παροχών της ανθρωπιστικής κρίσης στους δικαιούχους εκείνους, που τις ελάμβαναν, μέχρι 31/12/2016, ώστε να μην παραμείνει ακάλυπτη αυτή η εξαιρετικά ευάλωτη κοινωνική ομάδα, που βιώνει την ακραία φτώχεια.

Ωστόσο, σε 30 μικρούς και μεσαίους Δήμους, η εφαρμογή του ΚΕΑ ξεκινά εντός Ιουλίου. Στο ως άνω πρόγραμμα, τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπεται να εφαρμοστούν και κατά την εθνική εφαρμογή, ταυτίζονται με τα αντίστοιχα, που είχαν ορισθεί ως κατώφλι της ακραίας φτώχειας και εφαρμόστηκαν στην ανθρωπιστική κρίση (ν. 4320/2015). Αυτό συνεπάγεται ότι στους 30 επιλεγμένους, βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και δεικτών φτώχειας, για την πιλοτική εφαρμογή Δήμους, από τέλη Ιουλίου τα άτομα, που θα υποβάλουν αίτηση και θα πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, θα μπορούν να λαμβάνουν το ΚΕΑ.

Για να διασφαλιστεί, επομένως, ότι δεν θα χορηγούνται στα ίδια πρόσωπα σωρευτικώς οι παροχές του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης και οι παροχές του ΚΕΑ και για να αποκλειστεί οποιοδήποτε φαινόμενο άνισης κατανομής κοινωνικών παροχών και κακοδιαχείρισης πόρων, κρίνεται σκόπιμο η χορήγηση των παροχών της ανθρωπιστικής κρίσης σε ωφελούμενους – μόνιμους κατοίκους των 30 Δήμων, όπου θα εφαρμοστεί το διευρυμένο πιλοτικό πρόγραμμα του ΚΕΑ, να διακοπεί στις 31/7/2016, ένα μήνα, δηλαδή, μετά την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα του ΚΕΑ. Με τον τρόπο αυτό, όσοι υποβάλουν άμεσα αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παροχές του ΚΕΑ, οπότε θα καλύπτουν τις ανάγκες τους και η έναρξη χορήγησης του ΚΕΑ θα συμπέσει με τη λήξη χορήγησης των παροχών της ανθρωπιστικής κρίσης.

ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika