Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τροφική δηλητηρίαση: 6 κοινές, αλλά επικίνδυνες τροφές

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που εμφανίζονται στο τραπέζι μας πάρα πολύ συχνά, αλλά κρύβουν πάρα πολλούς κινδύνους δηλητηρίασης αν δεν τα καταναλώσουμε όπως πρέπει. Ένας… δικηγόρος αποκαλύπτει.

Ο Bill Marler είναι Αμερικάνος δικηγόρος με μια πολύ ιδιαίτερη εξειδίκευση. Το δικηγορικό του γραφείο, Marler Clark, αναλαμβάνει αποκλειστικά υποθέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του φαγητού και με σχετική εμπειρία 20 χρόνων, ο Marler έχει αποκτήσει μία πληθώρα γνώσεων γύρω από τους κινδύνους των τροφίμων.

Με βάση όλες τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει αλλά και την εμπειρία του ως δικηγόρος θυμάτων ανθυγιεινού φαγητού, ο Marler αποκάλυψε στο Bottom Line, τα 6 φαγητά που ο ίδιος πλέον αποφεύγει να καταναλώνει, καθώς τα θεωρεί επικίνδυνα να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις.

Ωμά στρείδια

Τροφική δηλητηρίαση: 6 κοινές, αλλά επικίνδυνες τροφές

Αναμενόμενα τα ωμά στρείδια (και άλλα ωμά οστρακόδερμα) βρίσκονται στη λίστα. Αν και ο κόσμος γνωρίζει λίγο πολύ τους κινδύνους γύρω από τα οστρακόδερμα, ο Marler αναφέρει ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει ασχοληθεί με περισσότερες υποθέσεις τροφικής δηλητηρίασης από στρείδια από ό,τι τα προηγούμενα 20 χρόνια. Γιατί; Σύμφωνα με τον Marler, τα νερά λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι πλέον πιο ζεστά και ως αποτέλεσμα συντηρούν περισσότερα μικρόβια, τα οποία καταλήγουν στα στρείδια.

Προπλυμένες σαλάτες και φρούτα

Τροφική δηλητηρίαση: 6 κοινές, αλλά επικίνδυνες τροφές

Αν και οι συσκευασμένες και πλυμένες εκ των προτέρων σαλάτες και τα συσκευασμένα, κομμένα φρούτα είναι μια φοβερή ευκολία, ειδικά για όσους βιάζονται ή δεν έχουν την παραμικρή υπομονή, σύμφωνα με τον Marler, πρέπει να αποφεύγονται “σαν την πανούκλα”. Ο δικηγόρος εξηγεί ότι όσο περισσότερο επεξεργάζεται ένα τρόφιμο, τόσα περισσότερα χέρια το έχουν αγγίξει. Και με κάθε ζευγάρι χεριών, αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιου μικροβίου. Ο Marler συμβουλεύει την αγορά φρέσκων προϊόντων, το καλό και διεξοδικό πλύσιμό τους και την κατανάλωση εντός 4 ημερών (υπάρχουν μικρόβια που αναπτύσσονται και στο ψυγείο).

Ωμοί βλαστοί

Τροφική δηλητηρίαση: 6 κοινές, αλλά επικίνδυνες τροφές

Οι βακτηριακές μολύνσεις από ωμούς ή πρόχειρα μαγειρεμένους βλαστούς (ο Marler αναφέρει τους εξής: αλφάλφα, φασόλια, λαχανάκια, ραπανάκια) είναι εξαιρετικά κοινές και έχουν σημειωθεί πολλά ξεσπάσματα σαλμονέλας και E. coli τις τελευταίες δύο δεκαετίες, παρατηρεί ο δικηγόρος. Υπάρχουν τόσα πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά που δεν μπορεί να αγνοηθεί ο κίνδυνος. Για τον Marler είναι από τα τρόφιμα που αποφεύγει παντελώς, εκτός αν είναι απολύτως σίγουρος ότι έχουν μαγειρευτεί πολύ καλά.

Μη καλοψημένο κρέας

Τροφική δηλητηρίαση: 6 κοινές, αλλά επικίνδυνες τροφές

Οι περισσότεροι λάτρεις του “καλού” φαγητού, ειδικά εκτός Ελλάδας, αν δουν κρέας ψημένο μέχρι να χαθεί το ροζ χρώμα του, θα κατηγορήσουν τον ψήστη για τη δημιουργία σόλας για τσόκαρο αντί μπριζόλας ή μπιφτεκιού. Ό,τι κι αν λένε οι “γκουρού” της γεύσης, όμως, όσο κι αν αρέσει σε κάποιους η μπριζόλα τους να είναι “με το αιματάκι της”, ο Marler επιμένει ότι το κρέας είναι επικίνδυνο, εκτός αν είναι καλοψημένο. Μόνο το καλό ψήσιμο μπορεί να εξοντώσει τα βακτήρια, τονίζει ο δικηγόρος, ο οποίος είναι κάθετος στο θέμα κρέας: Rare και medium rare, όχι. Medium well και well done, ναι.

Ωμά αυγά

Τροφική δηλητηρίαση: 6 κοινές, αλλά επικίνδυνες τροφές

Όσοι μεγάλωσαν σε χωριό -και σε άλλη εποχή ενδεχομένως-, ίσως να συνήθιζαν τη θεωρητικά ευεργετική πρακτική του “ρουφήγματος” ενός φρέσκου αυγού. Μετά από τα κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’80, η συνήθεια κάπως ξεχάστηκε. (εξάλλου δεν είναι και εύκολο να βρεις κοτέτσι στην πόλη πια). Ο Marler λέει ότι πολύ καλώς η πρακτική πέρασε στην ιστορία. Αν και γενικά η δηλητηρίαση από αυγό είναι πλέον πιο σπάνια στις μέρες μας σε σχέση με πριν από 20 χρόνια, γιατί να το ρισκάρουμε; Τα αυγά, αν είναι ωμά ή ακόμα και μη επαρκώς ψημένα, παραμένουν επικίνδυνα. Επομένως, καλό βράσιμο.

Μη παστεριωμένο γάλα

Τροφική δηλητηρίαση: 6 κοινές, αλλά επικίνδυνες τροφές

Αν και έχει ξεκινήσει μία μόδα τελευταίως, η οποία ενθαρρύνει τον κόσμο να καταναλώνει “ωμό”, μη παστεριωμένο γάλα, με δικαιολογία ότι η παστερίωση μαζί με τα μικρόβια σκοτώνει και τη διατροφική αξία του προϊόντος, ο Marler τονίζει ότι αυτή η διαδικασία είναι επικίνδυνη. Παρακάμπτοντας τη διαδικασία της παστερίωσης, παρακάμπτεται και η δικλείδα ασφαλείας που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποιο βακτήριο, παράσιτο ή ιό. Επιπλέον, κατά τον Marler, δεν υπάρχει κάποιο τόσο μεγάλο όφελος στο μη παστεριωμένο γάλα, ώστε να “αξίζει” κατά κάποιο τρόπο το ρίσκο.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika