Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το ρόφημα που προστατεύει τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο για κάταγμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το ρόφημα που προστατεύει τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο για κάταγμα

Οι λάτρεις του τσαγιού μπορεί να έχουν πιο δυνατά οστά και να διατρέχουν μεγαλώνοντας μικρότερο κίνδυνο κατάγματος, ακόμα και στο ισχίο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα σχετίζονται με μείωση κατά 30% του κινδύνου αυτού.

Οι αυστραλοί ερευνητές λένε ότι το όφελος αυτό είναι τόσο σημαντικό ώστε αν επιβεβαιωθεί, το τσάι μπορεί να αποτελέσει «σημαντική προσθήκη στις διατροφικές οδηγίες για πρόληψη των καταγμάτων».

Το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) εκτιμά ότι περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοπόρωση, ενώ σε Ευρώπη και ΗΠΑ προσβάλλει το περίπου 30% των μετεμμηνοπαυσικών γυναικών.

Και το τουλάχιστον 40% των γυναικών αυτών, καθώς και ποσοστό έως 30% των ανδρών, θα υποστούν εξαιτίας της ένα κάταγμα.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Flinders στη Νότιο Αυστραλία παρακολούθησαν επί 10 χρόνια την πορεία της υγείας σχεδόν 1.200 ηλικιωμένων γυναικών.

Οι εθελόντριες, πολλές από τις οποίες ήταν ακόμα και 80άρες κατά την έναρξη της μελέτης, συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια για την διατροφή τους, με ιδιαίτερη έμφαση στο αν και πόσο τσάι έπιναν.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, 288 από τις γυναίκες είχαν υποστεί κάταγμα – οι 129 στο ισχίο.

Τον μικρότερο κίνδυνο κατάγματος διέτρεχαν όσες έπιναν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα – ένα εύρημα που παρέμεινε αναλλοίωτο όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για οστεοπορωτικό κάταγμα, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή.

Η προστατευτική δράση του τσαγιού αποδίδεται στα φλαβονοειδή που περιέχει – μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες ενισχύουν τα οστά επιταχύνοντας την ανάπτυξη νέων οστικών κυττάρων και επιβραδύνοντας την διάβρωση των ήδη υπαρχόντων, λένε οι ερευνητές.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης