Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Το ύψος του ανθρώπου συνδέεται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το ύψος του ανθρώπου συνδέεται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου

Το ύψος του ανθρώπου συνδέεται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου!!!

 

Μελέτη που έγινε στα γενετικά δεδομένα 200.000 ατόμων με ή χωρίς στεφανιαία νόσο έδειξε ότι όσο πιο κοντό είναι ένα άτομο τόσο περισσότερο κινδυνεύει να παρουσιάσει στεφανιαία νόσο.

Την πρωτότυπη μελέτη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ και σύμφωνα με τα αποτελέσματα για κάθε περίπου 6,3 εκατοστά χαμηλότερο ύψος, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνεται κατά 13,5%. Έτσι, ένας άνθρωπος που είναι σχεδόν 20 εκατοστά πιο κοντός από κάποιον άλλον, κινδυνεύει περισσότερο κατά 40% να εκδηλώσει στεφανιαία νόσο.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής καρδιολογίας σερ Νιλές Σαμανί, η εξέταση σε 180 γονίδια που επηρεάζουν το ύψος έδειξε ότι οι συγκεκριμένοι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν και την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου. Όσο περισσότερα γονίδια διαθέτει κανείς που τον προδιαθέτουν γενετικά να είναι ψηλός, τόσο λιγότερο κινδυνεύει από στεφανιαία νόσο, ενώ όσο πιο κοντός είναι κανείς τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στεφανιαία νόσος είναι η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως και αφορά 1 στους 6 άνδρες και 1 στις 10 γυναίκες.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής η σχέση ανάμεσα στο χαμηλό ύψος και στον καρδιολογικό κίνδυνο είναι πρωτογενής και δεν οφείλεται σε δευτερογενείς παράγοντες, όπως είναι η διατροφή και οι κακές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Τονίζει μάλιστα ότι πάνω από 60 χρόνια είναι γνωστή η σχέση ύψους καρδιάς και οι αρνητικές επιπτώσεις στους κοντούς ανθρώπους.

 

naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

newsitamea