Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Το Facebook βλάπτει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των εφήβων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το Facebook βλάπτει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των εφήβων

Οι έφηβοι που ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη νύχτα μπορεί να βλάπτουν τον ύπνο τους και να αυξάνουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 467 έφηβοι, ηλικίας 11 έως 17 ετών, από γυμνάσια και λύκεια της Σκωτίας, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις συνήθειές τους όσον αφορά το Facebook και το Twitter, καθώς και για συναισθηματική επένδυση που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσο αναγκασμένοι ένιωθαν να είναι διαθέσιμοι νύχτα και μέρα, και το άγχος τους αν δεν απαντούσαν αμέσως στα alerts.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που πραγματοποίησαν την μελέτη, αν και γενικώς η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και την ψυχική υγεία των εφήβων, εκείνοι που κινδύνευαν περισσότερο ήσαν όσοι ήταν ενεργοί στο FB ή τουϊταραν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επιπλέον, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη νύχτα και η έντονη συναισθηματική επένδυση στα μέσα αυτά σχετίσθηκαν με μειωμένη αυτοεκτίμηση και υψηλότερο επίπεδο άγχους και κατάθλιψης.

Όπως είπαν οι ερευνητές στο Ετήσιο Συνέδριο Αναπτυξιακής & Κοινωνικής Ψυχολογίας (DEV 2015) της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας όπου παρουσίασαν τα ευρήματά τους, διαπίστωσαν πως ακόμα και 11χρονα παιδιά χρησιμοποιούν πολύ το FB – με ορισμένα να το χρησιμοποιούν ταυτοχρόνως σε πολλαπλές συσκευές (π.χ. και στο κινητό και στο τάμπλετ) ώστε να απαντούν ταχύτατα σε όλα τα posts.

«Η εφηβεία μπορεί να είναι μία περίοδος μεγάλης επιρρέπειας στην έναρξη κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής και η φτωχή ποιότητα ύπνου μπορεί να συμβάλλει σε αυτό», δήλωσε η καθηγήτρια Ψυχολογίας δρ Χέδερ Λίλαντ Γουντς.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο συσχέτισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αυτού του είδους τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν την ύπαρξη αυτής της σχέσης, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα την αιτία».

 

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@