Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την τύχη μας την φτιάχνουμε ή την ορίζουν άλλοι;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

luck fate

Την τύχη μας την φτιάχνουμε ή την ορίζουν άλλοι;

Για αιώνες ένα ερώτημα που ταλανίζει και ενίοτε ταλαιπωρεί τον άνθρωπο είναι εάν τη τύχη του την ορίζει ο ίδιος ή είναι δέσμιος από άλλους παράγοντες; Εν ετει 2016, το ερώτημα παραμένει και γυρίζει συχνά στο μυαλό όλων. Πως αυτό το ερώτημα αφορά την αναπηρία όμως;

Η αναπηρία έχει 2 κυρίαρχες μορφές: την εκ γεννητής και την επίκτητη. Στην εκ γεννητής δεν είναι βέβαιο εάν «έτυχε» να γεννηθείς με αυτή ή οφείλεται στο DNA σου. Η κληρονομικότητα, το φυσικό περιβάλλον, οι επιλογές των προγόνων σου, οδηγούν πολλές φορές(εν αγνοία συνήθως) στην αναπηρία. Η κατάχρηση διάφορων ουσιών(αλκοόλ, ναρκωτικά, φάρμακα, κακή διατροφή) οδηγεί σε μια επικίνδυνη εγκυμοσύνη, επικίνδυνη για το βρέφος κυρίως. Η αδιαφορία των γονέων για τους κίνδυνους που υπάρχουν όταν κάνουν λήψη ουσιών, καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια σε μια γέννα με προβλήματα. Άλλοτε αυτά εμφανίζονται άμεσα και άλλες φορές εμφανίζονται στο μέλλον η΄ στους απογόνους των παιδιών τους.

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παίρνει ο άνθρωπος και χωρίς να αψηφήσει τις επιλογές που έχει κάνει, άρα και το ρίσκο για τη μετέπειτα υγεία του παιδιού του ή την εξέλιξη του. Συνήθως οι μελλοντικοί γονείς θέλουν το παιδί του να γεννηθεί υγιή και αρτιμελές(και λέω συνήθως, γιατί δεν είναι μόνο θέμα θέλησης). Όμως ο κύκλος δεν κλείνει εκεί. Ίσα ίσα, τότε ανοίγει, γιατί η ευθύνη δεν αφορά μόνο το δικό τους παιδί αλλά και τους απογόνους του.

Κάποιοι θα σκεφτούν, ότι με αυτό το σκεπτικό ο κύκλος τραβάει μακριά και δεν θα είχαμε συνέχιση του είδους αν λειτουργούσαμε τόσο αυστηρά. Σε αυτούς θα θέσω ως απάντηση, ένα νέο ερώτημα: γιατί απλά να μην αναγνωρίσουμε το πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε στο μέλλον όλης της ανθρωπότητας; Ότι η κάθε μονάδα από εμάς, είναι ένα κομμάτι αυτού του κόσμου και είναι στο χέρι μας να τη διαιωνίσουμε με ευθύνη και δίνοντας την καλύτερη κληρονομιά μας και όχι τις χειρότερες των επιλογών μας;

gnomiko

Η δική μας υγεία, είναι και η υγεία που θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας, άρα μεταδίδουμε τις επιλογές θέλοντας και μη. Σαφώς και πάντα θα υπάρχουν οι παράγοντες που δε μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα ή και καθόλου(μόλυνση περιβάλλοντος, φαρμακευτικές αγωγές που οφείλαμε να λάβουμε για να προστατεύσουμε τη δική μας σωματική ακεραιότητα). Οφείλουμε όμως να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε να φέρουμε σε αυτό τον κόσμο υγιή παιδιά και μια δυνατή νέα γενιά!

Στο κομμάτι της επίκτητης αναπηρίας, ο κύκλος των επιλογών είναι μεγάλος και κρύβει πολλούς ομόκεντρους κύκλους ακόμα. Οι συνήθειες που έχουμε ως παιδιά όταν μεγαλώνουμε είναι σε ένα μεγάλο βαθμό επιρροές από τους γονείς μας. Βίαιες συμπεριφορές, κακή διατροφή, χρήση ουσιών, επικίνδυνη χρήση αντικειμένων στην καθημερινότητα μας. Εάν για παράδειγμα ένας πατέρας οδηγεί χωρίς να έχει ασφαλίσει σωστά το παιδί του μέσα στο αυτοκίνητο ή το έχει πάνω σε μηχανάκι χωρίς καμία προστασία, εάν το παιδί είναι τυχερό μέχρι την ενηλικίωση του, πιθανόν να έχει πανομοιότυπη συμπεριφορά και με τα δικά του παιδιά. Εάν πάλι όχι, ίσως γίνει ένας συνειδήτος οδηγός και ίσως υπερπροστατευτικός γονέας.

Με κάθε κίνηση μας, ανοίγονται πολλές επιλογές που οδηγούν σε άλλες νέες. Είναι σαν το φαινόμενο της πεταλούδας: μια κίνηση που μπορεί να κάνουμε τώρα να έχει καταστροφικά αποτελέσματα έστω και μετά από χρόνια!

Η επίκτητη αναπηρία σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται σε τροχαία ατυχήματα. Με η χωρίς δίπλωμα οδήγησης, καμία σχολή οδηγών δε μπορεί να σου δώσει ένα βασικό στοιχείο: τη συνείδηση της ευθύνης ότι όταν οδηγείς έχεις στα χέρια σου τη ζωή σου και τη ζωή των συνεπιβατών, των ανθρώπων γύρω σου και, και, και…. Πως θα ένιωθες όταν με ένα δικό σου λάθος την ώρα που οδηγείς, ήξερες ότι θα προκαλέσεις ένα ατύχημα και ένας άλλος συνάνθρωπος σου θα βρεθεί με μια μόνιμη αναπηρία και έτσι αλλάζεις όλη του τη ζωή και της οικογένειας του και της μελλοντικής του οικογένειας;

grandfather and grandson with cloud
grandfather and grandson with cloud

Όπως σας είπα…είναι ένας κύκλος που αν τον σκεφτείς βαθιά, ανοίγει όλο και περισσότερο. Τα δικά μας λάθη ευθύνονται για την τύχη των άλλων. Οι δικές μας επιλογές είναι η μοίρα που θα δημιουργήσουμε σε άλλους. Είσαι έτοιμος να πάρεις την ευθύνη, είσαι διαθέσιμος να αλλάξεις τη ζωή τόσων ατόμων προκαλώντας δυστυχία, πόνο, κατεστραμμένα όνειρα και να αφαιρέσεις το δικαίωμα τους να ζήσουν όπως ήθελαν;

Μπορεί τη τύχη μας να την φτιάχνουμε εμείς μερικές φορές, όμως πρέπει σοβαρά και κάθε μέρα, κάθε ώρα να σκεφτόμαστε πως δεν είμαστε μόνοι μας. Ότι με κάθε μικρή η μεγάλη κίνηση μας, αλλάζουμε την ενέργεια γύρω μας. Προκαλούμε, δημιουργούμε, μετατρέπουμε….και δυστυχώς μερικές φορές με μη αναστρέψιμο τρόπο!

Οφείλω να απαντήσω στο ερώτημα που θέτω στον τίτλο: την τύχη μας την ορίζουν οι επιλογές όλων μας! Συνειδητά η ασυνείδητα, εμείς φτιάχνουμε τη τύχη μας. Όσο περισσότερη σκέψη βάλουμε σε αυτό, τόσο λιγότερα ατυχήματα και προβλήματα μπορούμε να προκαλέσουμε σε ένα σύμπαν που ακούγεται τεράστιο όμως είναι τόσο μικρό…όσο τα φτερά μιας πεταλούδας!

 

Ηλίας Βογιατζής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika

Πήγε εκδρομή και κατέληξε σε επείγον χειρουργείο: Πώς χάρη σε μια σέλφι 33χρονη διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο

Efi Nika