Newsitamea.gr
AMEA news

Την άφησαν ανασφάλιστη επειδή δεν “ξύπνησε” από το κώμα να περάσει από επιτροπή ΚΕΠΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea-kepa

Την άφησαν ανασφάλιστη επειδή δεν “ξύπνησε” από το κώμα να περάσει από επιτροπή ΚΕΠΑ

Η ιστορία της 25χρονης καρκινοπαθούς κοπέλας, την οποία άφησαν ανασφάλιστη, γιατί βρισκόταν σε κώμα και δεν πέρασε από επιτροπή, έχει προκαλέσει οργή στην τοπική κοινωνία της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το zarpanews.gr, η 25χρονη Βιλιάνα, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου σε κώμα χτυπημένη από τον καρκίνο, έχει μείνει ανασφάλιστη, καθώς δεν «ξύπνησε» για να περάσει από επιτροπή, που θα έκρινε και θα πιστοποιούσε την αναπηρία της.

Η Βιλιάνα που έχει όγκο στον εγκέφαλο, έχει μείνει μόνη να παλεύει με την οικογένειά της ενάντια σε μια σπάνια μορφή γονιδιακής μετάλλαξης που έχουν η μητέρα της και τα δυο της αδέλφια και η οποία προκαλεί τη νόσο.

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, η 25χρονη παρουσίασε υποτροπή στο μυελοβλάστωμα του εγκεφάλου και αφαίρεσε δεύτερο όγκο, μετά την πρώτη επέμβαση το 2008. Από τότε, νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ.

Στο μεταξύ, έκλεισε τα 25, κι έτσι, έχασε το δικαίωμα να ασφαλίζεται στο ΙΚΑ ως προστατευόμενο μέλος του πατέρα της. Εκείνος, για να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα να κινεί τις διαδικασίες για εκ νέου πιστοποίηση της αναπηρίας της καρκινοπαθούς κόρης του, ώστε να μην μείνει ακάλυπτη.

Τελικά, η αρμόδια επιτροπή ΚΕΠΑ, τους κάλεσε χθες, στο ΙΚΑ Χανίων. Ο γιατρός όμως από την Αθήνα, δεν δέχτηκε να τον δει, ούτε να εξετάσει τον φάκελό του, για το λόγο του ότι η κοπέλα δεν ήταν εκεί αυτοπροσώπως.

«Αν δεν είναι το παιδί εδώ, τότε δεν είμαι ούτε εγώ εδώ» είπε ο γιατρός στον πατέρα, όπως ο ίδιος διηγείται στο zarpanews.gr, και τον έδιωξε, χωρίς να τον αφήσει να μιλήσει και αρνούμενος να δει τον φάκελό του. Έτσι, η κοπέλα παραμένει ανασφάλιστη και η οικογένεια στηρίζεται στην ανθρωπιά των γιατρών και του προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ.

Ωστόσο, μετά από πολιτική παρέμβαση το πρόβλημα της ασφάλισης της 25χρονης καρκινοπαθούς οδεύει προς επίλυση. Η αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ  θα επισκεφθεί την Βιλιάνα στο ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, μετά από αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο, ώστε να πιστοποιήσει την αναπηρία της και να ανανεώσει την ασφαλιστική της κάλυψη.

Στο μεταξύ, στα Χανιά, το σπίτι της οικογένειας έχει μετατραπεί σε κέντρο Υγείας. Η μητέρα που επίσης πάσχει από τη νόσο έχει υποβληθεί σε ολική αφαίρεση του παχέως εντέρου και του μεγαλύτερου τμήματος του λεπτού εντέρου, ενώ τρέφεται μόνο με ορό, τον οποίο, πληρώνουν από την τσέπη τους, όπως και όσα φάρμακα χρειάζεται.

«Εάν σταματήσει ο ορός, σε λίγες ώρες θα πεθάνω», λέει η μητέρα και προσθέτει: «Ωστόσο δεν με νοιάζει γι εμένα, με νοιάζει για το παιδί».

Πηγή: zarpanews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika