Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Τι θα ήθελα να κάνουν οι άνθρωποι που αισθάνονται παράξενα που με βλέπουν σε αναπηρικό αμαξίδιο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κάποια μέρα μιλούσα με ένα φίλο για το πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι μαζί μου καθώς έχω αναπηρία. Ο φίλος μου τυχαίνει να συνεργάζεται με μία οργάνωση που βοηθά τους ανάπηρους προσφέροντας ευκαιρίες αναψυχής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μου είπε ότι πρόσφατα είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να αλληλεπιδράσει με άτομα με αναπηρία. Αμέσως αναρωτήθηκα… για ποιον λόγο χρειάζεται ο φίλος μου σεμινάριο για να αλληλεπιδράσει μαζί μου; Έχω αυτήν την απορία στο μυαλό μου και έτσι αποφάσισα να εκφράσω τις σκέψεις μου.

Καθώς έχω αναπηρία, συνειδητοποιώ πως είναι πολλές φορές δύσκολο για κάποιους να επικοινωνήσουν μαζί μου. Ο κόσμος αναρωτιέται ποιο είναι το «πρόβλημά» μου. Έχω παρατηρήσει ότι κάποιοι άνθρωποι ήθελαν ξεκάθαρα να με ρωτήσουν εάν χρειάζομαι βοήθεια με κάτι, όμως τελικά δεν με πλησίασαν. Δεν με πειράζει να με ρωτήσουν εάν χρειάζομαι βοήθεια. Εάν βλέπατε κάποιον ακινητοποιημένο στην άκρη του δρόμου, δεν θα σταματούσατε να τον ρωτήσετε εάν χρειάζεται βοήθεια; Το ίδιο ισχύει και για μένα. Εάν κάποιος με βλέπει να προσπαθώ να κάνω κάτι, είναι ελεύθερος να με ρωτήσει. Εάν δεν θέλω βοήθεια, θα αρνηθώ.

Τα παιδιά συνήθως με ρωτάνε ευθέως και μου αρέσει αυτό. Εάν δεν ρωτήσεις, ποτέ δεν θα μάθεις την απάντηση. Θα προτιμούσα να ρωτάει ο κόσμος και να ενημερωθεί αντί να αναρωτιέται. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω εξηγήσεις στους άλλους για την κατάστασή μου και ελπίζω πως έτσι θα ανοίξουν οι ορίζοντές τους και θα συνειδητοποιήσουν πως η μόνη μου διαφορά μαζί τους είναι ότι δεν περπατάω (Θα μπορούσα να περπατήσω με στήριγμα, όμως επιλέγω να μην το κάνω γιατί έχω μεγαλύτερη ευχέρεια με το αμαξίδιο).

Σκεφτόμενος ότι γίνονται σεμινάρια που διδάσκουν στους ανθρώπους πώς να επικοινωνούν μαζί μου, αναρωτήθηκα μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να μειωθεί αυτό το πρόβλημα. Μπορώ να διευκολύνω τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι είμαι απλώς ένας άνθρωπος που ζω τη ζωή μου ακριβώς όπως αυτοί αλλά κάνω κάποια πράγματα διαφορετικά;

Σκέφτηκα πως γράφοντας ένα μπλογκ σχετικά με τις διάφορες δραστηριότητες που έχω θα μπορέσω να βοηθήσω τον κόσμο να δει ότι δεν είμαι διαφορετικός. Επίσης, αυτόν τον καιρό βρίσκομαι και σε διαδικασία ανεύρεσης εργασίας καθώς έχω πάρει το πτυχίο μου στα Πληροφοριακά Συστήματα Υπολογιστών. Στο παρελθόν εργαζόμουν ακριβώς όπως οποιοσδήποτε άλλος.

Είμαι ακριβώς όπως εσείς, απλώς κυκλοφορώ με αναπηρικό αμαξίδιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να κάνω αναρρίχηση σε βράχια, σκι, ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, να πετάξω ένα αεροπλάνο ή χιλιάδες άλλες δραστηριότητες όπου δεν μπορώ να έχω το αμαξίδιό μου. Το να μου φέρεται κάποιος διαφορετικά γιατί με βλέπει καθηλωμένο είναι σαν να φέρεται διαφορετικά σε κάποιον άνθρωπο που έχει κόκκινα μαλλιά. Το αμαξίδιο είναι απλώς μέρος της ζωής ενός ανθρώπου. Δεν με ορίζει, απλώς με βοηθάει να μετακινηθώ.

Θα πρέπει να μου μιλάτε και να μου φέρεστε όπως θα κάνατε σε οποιονδήποτε άλλον. Εάν φέρομαι σαν βλάκας, πείτε το μου. Εάν κάνω κάτι που πιστεύετε ότι είναι υπέροχο, πείτε το μου. Εάν θέλετε να μάθετε κάτι για μένα, απλώς ρωτήστε με σας παρακαλώ. Εάν δεν θέλω να σας πω, δεν θα το κάνω. Όμως, το πιθανότερο είναι να σας απαντήσω. Πιστεύω πως εάν όλοι αρχίζαμε να φερόμαστε στους άλλους ανθρώπινα αντί να κρίνουμε ο ένας τον άλλο για τις διαφορές μας, ο κόσμος μας θα γινόταν πολύ καλύτερος. Εξάλλου, ίσως έτσι να μπορέσουμε να βρούμε εκείνες τις διαφορές που δεν μας κάνουν και τόσο διαφορετικούς.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα Πηγή κειμένου και εικόνας themighty.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεγγίνα Μακέδου: Η γυμναστική με κράτησε όρθια όταν έκανα χημειοθεραπείες"

Efi Nika

13χρονος νίκησε σπάνια μορφή καρκίνου και κέρδισε μια 2η ευκαιρία στη ζωή

Efi Nika

Η Ελλάδα προσεύχεται – Γονείς προσέξτε: Νόμιζαν ότι η 16χρονη κόρη τους είχε απλή ίωση και βρήκαν εγκεφαλίτιδα

Efi Nika