Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει σε περίπτωση επείγουσας καισαρικής;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Παρόλο που η χειρουργική διαδικασία παραμένει σχεδόν ίδια τόσο στην προγραμματισμένη όσο και στην έκτακτη καισαρική, ωστόσο οι συνθήκες δημιουργούν άγχος στη μέλλουσα μητέρα.

Το προσωπικό βιάζεται πιο πολύ, μπορεί να απομακρύνουν τον συνοδό από την αίθουσα και ίσως σας κάνουν γενική αναισθησία. Αν το παιδί παρουσιάζει ανώμαλη προβολή ή αν χρειάζεται να κινηθούν ταχύτατα, μπορεί να κάνουν μεγαλύτερη τομή. Πρέπει να εμπιστεύεστε όμως τις ικανότητες του γιατρού και να συνειδητοποιήσετε ότι το αποτέλεσμα -η ασφαλής γέννηση του υγιούς μωρού σας- είναι πιο σημαντικό από την ίδια τη διαδικασία.

pre

Κατά την καισαρική, ο γιατρός προβαίνει σε δύο διαφορετικές τομές: μία στα κοιλιακά τοιχώματα, και μία άλλη κάτω από τη μήτρα. Η τομή που χρησιμοποιείται συχνότερα στο δέρμα είναι η τομή « μπικίνι» και γίνεται κατά μήκος του κάτω μέρος της κοιλιάς, πάνω από το εφήβαιο. Σε σπανιότατες περιπτώσεις επιβάλλεται η κάθετη τομή από το εφήβαιο ως το ομφαλό. Αυτή γίνεται όταν ο γιατρός χρειάζεται μια μεγαλύτερη περιοχή για να κινηθεί ή αν το μωρό πρέπει να βγει αμέσως.

Ομοίως, η πιο συνηθισμένη τομή στη μήτρα είναι η εγκάρσια – από τη μια πλευρά στην άλλη- που γίνεται στο κάτω μέρος της μήτρας. Καθώς πρόκειται για εκείνο το τμήμα της μήτρας που τεντώνει παρά συσπάται, οι τομές που γίνονται εδώ παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να ανοίξουν σε μελλοντικούς τοκετούς.Πολλές γυναίκες που είχαν τέτοια τομή γέννησαν το επόμενο παιδί τους φυσιολογικά. Το μειονέκτημα αυτής της τομής είναι πώς απαιτεί περισσότερο χρόνο να γίνει, γι΄αυτό και ίσως και να μην προταθεί σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας καισαρικής.

pregnant

Η κάθετη τομή της μήτρας παρέχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στο γιατρό, ενώ αποτρέπεται ο τραυματισμός μητέρας και παιδιού αν το μωρό έχει ανώμαλη προβολή, αν η κύηση είναι πολλαπλή, ή αν το κάτω μέρος της μήτρας δεν έχει ακόμα διατεθεί αρκετά για να επιτρέψει τη γέννηση διά μέσου εγκάρσιας τομής. Αν γίνει κάθετη τομή και μάλιστα εκτατεμένη, ως το πάνω μέρος της μήτρας , στο μέλλον θα γεννήσετε αναγκαστικά με καισαρική γιατί ο κίνδυνος – πάνω από 2%- ν΄ανοίξει η ουλή είναι μεγάλος.

Πληροφορίες από το βιβλίο « Η βίβλος της εγκυμοσύνης», εκδόσεις Ψυχογιός.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea