Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνει για την υγεία σου η ακμή στο σώμα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ακμή στο σώμα είναι τόσο ενοχλητική όσο και η ακμή στο πρόσωπο. Όπως η ακμή στο πρόσωπο έτσι και αυτή προκαλείται από έναν συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Εάν είστε ενημερωμένοι για τους υποβόσκοντες παράγοντες που ευθύνονται για την ακμή στο σώμα, μπορείτε να βρείτε και την κατάλληλη θεραπεία για εσάς τους ίδιους.

Πλάτη και ώμοι. Εάν έχετε ακμή στην πλάτη ή τους ώμους ίσως οι σμηγματογόνοι αδένες σας να λειτουργούν περισσότερο από το φυσιολογικό. Άλλοι παράγοντες ενδέχεται να είναι τα λουριά από τα σακίδια πλάτης, τα πολλά τηγανητά φαγητά, η έλλειψη ύπνου και η θυλακίτιδα (φλεγμονή των θυλάκων των τριχών). Για τη θεραπεία της ακμής σ’ αυτό το σημείο του σώματος χρησιμοποιήστε μηλόξυδο, έλαιο από τεϊόδεντρο ή τρίψτε την πλάτη ή τους ώμους σας με φουντούκια, σαν τόνερ έπειτα από το μπάνιο και χρησιμοποιήστε άλατα μπάνιου μία φορά την εβδομάδα. Εάν πιστεύετε ότι η ακμή σας προκαλείται από θυλακίτιδα, τοποθετήστε μία ζεστή κομπρέσα στην πάσχουσα περιοχή.

Λαιμός. Κυρίες (και κύριοι), όταν αθλείστε, μαζέψτε πάνω τα μαλλιά σας για να μην ακουμπούν στο πρόσωπο και τον λαιμό σας, όταν ζεσταίνεστε και ιδρώνετε. Εάν το κάνετε αυτό, το σμήγμα και ο ιδρώτας που εγκλωβίζονται στο λαιμό θα μειωθούν. Εάν ο ιδρώτας δεν είναι η αιτία, τότε ενδέχεται να είναι η έλλειψη ορμονικής σταθερότητας και τα υπερβολικά σάκχαρα. Για τις γυναίκες, η αστάθεια των ορμονών ίσως προκαλείται από την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως το άγχος, η αύξηση του βάρους και η μη ισορροπημένη διατροφή. Για τους άντρες, η ακμή κάτω από το πηγούνι ίσως προκαλείται από τρίχες που εισχωρούν προς τα μέσα κατά το ξύρισμα. Για να αποφευχθεί αυτός ο ερεθισμός. να χρησιμοποιείτε πάντοτε ξυραφάκι ασφαλείας και να αποφεύγετε το ξύρισμα μέχρι οι πόροι να επουλωθούν εντελώς.

Στήθος. Ο ιδρώτας και η τριβή από τα στενά ρούχα είναι τυπικές αιτίες για την εμφάνιση της ακμής στο στήθος. Ίσως επίσης να είναι και αποτέλεσμα αντίδρασης από πικάντικα φαγητά ή παγωμένα ποτά. Για να θεραπευτείτε, να κάνετε μπάνιο αμέσως μετά από άσκηση, να πλένετε τα ρούχα σας τακτικά και να αντικαταστήσετε τα αρωματικά προϊόντα για το σώμα και τα μαλλιά με παιδική λοσιόν και αντιπιτυριδικά σαμπουάν. Να αποφεύγετε τα πικάντικα φαγητά και προτιμήστε το νερό που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου όπως και το ζεστό τσάι.

Μπράτσα. Η ακμή στα μπράτσα προκαλείται συνήθως λόγω υπερβολικής έκκρισης σμήγματος, ερεθισμού λόγω χρήσης προϊόντων για το σώμα και των στενών ρούχων. Για να θεραπευτείτε, να αποφεύγετε τα αρώματα και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε εντελώς φυσικά απορρυπαντικά για το πλυντήριο. Ίσως αν θέλετε επίσης μπορείτε να βάλετε οδοντόκρεμα πάνω στα σπυράκια για να ξηραθούν και να εξαφανιστούν.

Ακόμη και εάν δεν αισθάνεστε βρώμικοι, είναι σημαντικό να πλένεστε καθημερινά. Εάν όχι, θα κουβαλάτε σκόνη, λίπος και βακτηρίδια στα σεντόνια σας. Έτσι δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εμφάνιση των βακτηριδίων που προκαλούν ακμή, τα οποία πολλαπλασιάζονται στους πόρους σας καθώς εσείς κοιμάστε. Επίσης, συνιστάται να αλλάζετε τα σεντόνια σας μία ή δύο φορές την εβδομάδα και να πλένετε συχνά τα φούτερ, τα παλτό, τα κασκόλ και όσα άλλα ρούχα πιστεύετε πως πρέπει να καθαρίζονται περιστασιακά.

Επιμέλεια κειμένου – Σωτηριάδου Χριστίνα

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea