Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Τι προσπαθούν να σας «πουν» οι μύες σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Fitness-Woman-Doing-Abs-Crunch-133023086

Οι μύες δίνουν σημαντικό feedback για τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα μας και καθοδηγούν την ένταση των δραστηριοτήτων μας. Ο πόνος, οι κράμπες και το τρέμουλο αποτελούν ενδείξεις καταπόνησης, αφυδάτωσης και όχι μόνο.

Δείτε πώς να ερμηνεύσετε τα «σήματα» που σας δίνει το μυϊκό σας σύστημα και τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση.

– Χρειάζεστε ξεκούραση

Όταν οι μύες καταπονούνται υπερβολικά, δημιουργούνται στο εσωτερικό τους μικρές ρήξεις. Αυτή είναι η βασική αιτία που εκδηλώνεται πόνος μετά από μια έντονη προπόνηση. Η διαδικασία αποκατάστασης των ρήξεων συνεπάγεται μυϊκή ανάπτυξη, οπότε η ξεκούραση είναι απαραίτητη μετά την έντονη γυμναστική.

Τι προσπαθούν να σας «πουν» οι μύες σας

– Πάθατε «τράβηγμα»

Ο πόνος μετά τη γυμναστική μπορεί να οφείλεται είτε στην καταπόνηση των μυών είτε σε τραυματισμό. Για να αναγνωρίσετε σωστά την αιτία του πόνου, αναλογιστείτε το timing και το ακριβές σημείο εκδήλωσης του πόνου.
Μια μυϊκή θλάση συνοδεύεται από άμεση και αιφνίδια εκδήλωση πόνου σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, ιδίως όταν κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ ο πόνος λόγω γυμναστικής εμφανίζεται έως και 72 ώρες μετά την προπόνηση και είναι πιο γενικευμένος ή εκδηλώνεται συμμετρικά στις δύο πλευρές του σώματος (π.χ. και στα δύο πόδια).

Το «τράβηγμα» αντιμετωπίζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με ξεκούραση, εφαρμογή πάγου, συμπίεση και ανύψωση συνδυαστικά με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν τα μέτρα αυτά δεν ανακουφίσουν τις ενοχλήσεις ή εάν ο πόνος είναι υπερβολικά ισχυρός επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό.

– Δεν πίνετε αρκετό νερό

Οι κράμπες είναι αποτέλεσμα της ακούσιας σύσπασης των μυών. Αν και οι ακριβείς αιτίες που τις προκαλούν δεν είναι σαφείς, η αφυδάτωση θεωρείται πιθανός παράγοντας που συμβάλλει στην εκδήλωσή τους. Φροντίστε λοιπόν να ενυδατώνεστε κατά τη διάρκεια μιας μακράς προπόνησης αλλά και μετά από αυτή.

– Χρειάζεστε ηλεκτρολύτες

Μετά από μια πολύ σκληρή προπόνηση το νερό δεν αρκεί. Χρειάζεται επίσης να αναπληρώσετε μέταλλα που χάνονται μέσω του ιδρώτα, όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία υγρών στον οργανισμό.

Η απώλεια ηλεκτρολυτών οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος και μπορεί να συμβάλλει σε τραυματισμούς και κράμπες. Μπορείτε να αναπληρώσετε ηλεκτρολύτες με αθλητικά ποτά, με μια μπανάνα ή με ένα ποτήρι γάλα.

– Έχετε αρρωστήσει

Οι ανεξήγητοι μυϊκοί πόνοι αποτελούν συχνά το πρώτο σύμπτωμα μιας ίωσης, ιδιαίτερα εάν συνοδεύονται από ναυτία ή λήθαργο. Η φλεγμονώδης αντίδραση που ξεκινά στην προσπάθεια καταπολέμησης ενός παθογόνου μικροοργανισμού είναι αυτή που ευθύνεται για τον πόνο.

– Δυναμώνετε

Εάν οι μύες τρέμουν λίγο κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, αυτό σημαίνει ότι δουλεύουν αρκετά σκληρά ώστε να επιτευχθεί πρόοδος. Όσο το μυϊκό σύστημα δυναμώνει και η αντοχή αυξάνεται το τρέμουλο θα υποχωρήσει και μάλλον τότε είναι καιρός να ανεβάσετε την ένταση της προπόνησής σας.

ΠΗΓΗ: prevention.com ,  www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea