Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι προκαλεί μόλις μία εβδομάδα κακού ύπνου στην καρδιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι προκαλεί μόλις μία εβδομάδα κακού ύπνου στην καρδιά

Η έλλειψη ύπνου και οι διαταραχές ύπνου αποτελούν «μάστιγα» στη σύγχρονη εποχή, με καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports δείχνει ότι ακόμη και μερικές ημέρες κακού ύπνου επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Τι προκαλεί μόλις μία εβδομάδα κακού ύπνου στην καρδιά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μόλις μία εβδομάδα κακού ύπνου συνδέεται με βλάβες στην καρδιά λόγω αύξησης στα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επίσης, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μειωμένα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL) στο αίμα.

Οι Φινλανδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι διαπίστωσαν πως τα γονίδια που ελέγχουν τη διαδικασία μεταφοράς της χοληστερόλης στο σώμα είναι λιγότερο δραστήρια στα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες, σε σύγκριση με όσους απολαμβάνουν επαρκή ύπνο (7-9 ώρες, όπως συνιστούν οι περισσότεροι ειδικοί).

Τα ευρήματα εξηγούν πιθανώς γιατί όσοι κοιμούνται λίγες ώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το σχετικό εργαστηριακό πείραμα που διεξήγαγαν οι ερευνητές έδειξε ότι μόλις μία εβδομάδα κακού ύπνου πυροδοτεί μεταβολές στην ανοσοαντίδραση και το μεταβολικό ρυθμό. Το εύρημα αυτό συνάδει με παλαιότερες μελέτες, οι οποίες έχουν υποδείξει ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας φλεγμονές και αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθένειας.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea