Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι πρέπει να πίνουν καθημερινά οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-woman-hands-forming-a-heart-on-89743793

Σε μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) προχώρησαν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, ένα φυσικό συστατικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη βοηθά να αντιμετωπιστεί η ορμονική ανισορροπία που χαρακτηρίζει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η ρεσβερατρόλη έχει συνδεθεί στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών με την πρόληψη της καρδιοπάθειας, τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και την προστασία από τον καρκίνο.

Τι πρέπει να πίνουν καθημερινά οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί βασική αιτία της υπογονιμότητας στις γυναίκες. Εκτιμάται ότι το σύνδρομο πλήττει μία στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως. Αποτελεί τη συνηθέστερη ενδοκρινική διαταραχή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και εκδηλώνεται σε όσες παράγουν μεγαλύτερες από τον μέσο όρο ποσότητες τεστοστερόνης και ανδρογόνων. Τα ακριβή αίτια εμφάνισης του συνδρόμου είναι άγνωστα, συχνά όμως έχει κληρονομική βάση.

Τώρα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή να αποκαταστήσει την ορμονική ανισορροπία που το προκαλεί. Εκτός από το κόκκινο κρασί, η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα στη μαύρη σοκολάτα, στα μύρτιλα και στα φιστίκια.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Άντονι Ντουλέμπα, «πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή που έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη μειώνει σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης στις ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενώ παράλληλα μειώνει και τα επίπεδα της DHEAS (dehydroepiandrosterone sulfate), μιας άλλης ορμόνης που μετατρέπεται σε τεστοστερόνη στο σώμα».

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika