Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι να προσέχετε με το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο στολισμός του σπιτιού για τα Χριστούγεννα μπορεί να προσφέρει χαρά ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές, αλλά πρέπει να έχετε το νου σας τον κίνδυνο φωτιάς και άλλων ατυχημάτων, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ).

Η σύσταση αυτή δεν είναι τυχαία: δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους με τις πιθανές αιτίες να κυμαίνονται από τα φωτάκια που παίρνουν φωτιά και το ότι το τοποθέτησαν σε λάθος σημείο, έως τα τραύματα στα μάτια από τις βελόνες του και τις πτώσεις.

Γι’ αυτό τον λόγο, η ΑΑΡ έχει μερικές συμβουλές:

* Εάν έχετε ή πρόκειται να αγοράσετε ψεύτικο δέντρο, βεβαιωθείτε ότι στο κουτί του αναγράφει την ένδειξη «Fire  resistant» (ανθεκτικό στη φωτιά).

* Εάν προτιμάτε φυσικό δέντρο, να διαλέξετε κάποιο φρέσκο με πράσινα κλαδιά και φύλλα, που δεν θα πέφτουν εύκολα όταν το κουνάτε, και όχι κάποιο που έχει αρχίσει να ξεραίνεται. Ελέγξτε πόσο φρέσκο είναι τραβώντας και λυγίζοντας τις βελόνες του: δεν πρέπει να αποκολλώνται εύκολα ούτε να σπάνε.

* Επειδή τα φυσικά δέντρα ξεραίνονται εύκολα στους κλειστούς χώρους με κεντρική θέρμανση, να το τοποθετήσετε μέσα σε φαρδύ δοχείο με νερό, το οποίο θα αναπληρώνετε συνεχώς. Κόψτε επίσης λίγα εκατοστά του κορμού στο κατώτερο τμήμα του για να απορροφά πιο αποτελεσματικά το νερό και να μην ξεραθεί.

* Είτε το δέντρο είναι φυσικό είτε ψεύτικο, τοποθετήστε το μακριά από το τζάκι, τη σόμπα, το καλοριφέρ και κάθε θερμαντική συσκευή. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν κλείνει κάποια πόρτα ή έξοδο. Η ιδανική θέση πρέπει να είναι απόμερη και όχι σημείο διέλευσης των μελών της οικογένειας.

* Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το στολίζετε, ιδίως εάν είναι ψηλό και χρησιμοποιήσετε σκαλάκι ή σκαμπό για να φτάσετε την κορυφή του.

* Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, φροντίστε να βάλετε τα δώρα στο πρόσθιο τμήμα του και όχι κάτω από το δέντρο και προς τα πίσω, διότι μπορεί να σκύψουν να τα πάρουν και να τραυματιστούν στα μάτια από τις βελόνες.

* Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε πρώτα αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια ή χαλαρές συνδέσεις. Αν υπάρχει ελάττωμα, πετάξτε τα.

* Μην συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα.

* Να τηρείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στα λαμπάκια (π.χ. μην διακοσμείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπάκια εξωτερικού χώρου και μην βάζετε στα δέντρα της βεράντας λαμπάκια εσωτερικού χώρου).

* Όταν μπαίνετε για ύπνο ή φεύγετε από το σπίτι, πρέπει να σβήνετε τα λαμπάκια του δέντρου (και να σβήνετε τα κεριά που τυχόν ανάβετε στο σπίτι για πιο εορταστική ατμόσφαιρα).

* Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, προτιμήστε τα άθραυστα, λεία στολίδια και όχι τα εύθραυστα και με αιχμηρές άκρες.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 τρόποι που καταστρέφετε σοβαρά τα νεφρά σας

Γιώργος Newsitamea

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea