Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Τι κάνει το κάπνισμα σε όσους έχουν προσβληθεί από AIDS

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι κάνει το κάπνισμα σε όσους έχουν προσβληθεί από AIDS

Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ασθενών με AIDS, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, το κάπνισμα μπορεί να έχει ακόμη και διπλάσια επίπτωση από ό,τι ο ιός HIV στο προσδόκιμο ζωής των ασθενών, οι οποίοι κάνουν αντι-ιική θεραπεία.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον δρα Κρίσνα Ρέντι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για τα λοιμώδη νοσήματα “Journal of Infectious Diseases”.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας 40χρονος ασθενής με AIDS που είναι καπνιστής, συντομεύει τη διάρκεια της ζωής του κατά 6,3 (οι γυναίκες) έως 6,7 χρόνια (οι άνδρες), σε σχέση με έναν συνομήλικο μη καπνιστή ασθενή. Η μείωση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα οκτώ χρόνια, μόνο εξαιτίας του καπνίσματος.

«Τα καλά νέα είναι ότι αν ο ασθενής κόψει το κάπνισμα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του – και ποτέ δεν είναι αργά για να το κόψει κανείς» δήλωσε ο Ρέντι. Αν ο ασθενής κόψει το τσιγάρο στα 40 του, ξανακερδίζει από 4,6 χρόνια (οι γυναίκες) έως 5,7 χρόνια (οι άνδρες) στο προσδόκιμο ζωής του.

Το ποσοστό των καπνιστών είναι σημαντικά αυξημένο μεταξύ των ασθενών με AIDS. Οι σύγχρονες αντι-ιικές θεραπείες επιτρέπουν στους ασθενείς να ζουν πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, όμως οι καπνιστές με AIDS αναπτύσσουν παθήσεις σχετικές με το κάπνισμα, όπως καρκίνο των πνευμόνων, καρδιοπάθεια και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σε ποσοστά υψηλότερα από τους καπνιστές που δεν έχουν AIDS.

ΠΗΓΗ: Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ , www.iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika