Newsitamea.gr
ΕΚΛΟΓΕΣ

Τι ισχύει για όσους δεν πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές 2015

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

435

Τι ισχύει για όσους δεν πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές 2015

Το τι ισχύει για τους ψηφοφόρους που δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα ώστε να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης η εγκύκλιος καθορίζει και ποιοι εξαιρούνται απο την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικου τους δικαιώματος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές , σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας είναι υποχρεωτική.

Συνεπώς, όλοι οι εκλογείς υποχρεούνται την 25η Ιανουαρίου 2015 να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν για την ανάδειξη των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Γι’ αυτό όσοι δεν μπορέσουν να ψηφίσουν, θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Να υπενθυμίσουμε όμως ότι ποτέ δεν έχουν εφαρμοστεί οι κυρώσεις σε πολίτη που δεν πήγε να ψηφίσει.

Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται,οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων :
α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
β) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών , λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας

3. Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται :
α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

 

dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Η συγκλονιστική Ιστορία ενός Αγωνιστή της Ζωής. Τώρα και υποψήφιος ευρωβουλευτής!

newsitamea

Νέες ιδέες και δράσεις για παιδιά και ενήλικες ΑΜΕΑ φέρνει ο Υπ. Δήμαρχος του Κορδελιού

newsitamea

Exit polls 2015: «Καθαρή» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα τελικά exit polls

newsitamea