Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι τα ψυχοβιοτικά που βοηθούν στο άγχος και συμβάλλουν στη μνήμη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι είναι τα ψυχοβιοτικά που βοηθούν στο άγχος και συμβάλλουν στη μνήμη

Τι είναι τα ψυχοβιοτικά που βοηθούν στο άγχος και συμβάλλουν στη μνήμη

Ο όρος ψυχοβιοτικά φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης, που δείχνει ότι αυτά είναι σε θέση να βελτιώσουν το άγχος και την μνήμη.

Τα ψυχοβιοτικά αναφέρονται σε μικροβιακούς πληθυσμούς που μπορούν να ανπτυχθούν στο ανθρώπινο έντερο. Είναι ένας αντίστοιχος όρος με αυτόν που γνωρίζουμε ως προβιοτικά.

Στο έντερο του ανθρώπου ζουν εκατομμύρια μικρόβια, τα οποία δεν είναι όλα ίδια. Ορισμένα από αυτά φαίνεται ότι έχουν ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό, κυρίως στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Με την μελέτη που ανακοινώθηκε στο συνέδριο SocietyforNeyroscince 2015, αποκαλύφθηκε ότι τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να έχουν και άλλες δράσεις πέραν του μεταβολισμού.

Συγκεκριμένα το στέλεχος μικροβίων Bifidobacteriumlongumσχετίζεται με την λειτουργικότητα της μνήμης και το βιολογικό και ψυχικό στρες. Η συσχέτιση αυτή είναι μια παρατήρηση, για την οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνει. Είναι όμως μια πραγματικότητα και η επιστήμη θα ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση.

Στην μελέτη που αναφερόμαστε οι ερευνητές έδωσαν χάπια με το στέλεχος Β. longum σε ανθρώπους. Σε αυτούς εκτιμήθηκε η το επίπεδο άγχους με ειδικά ερωτηματολόγια και με τη συγκέντρωση της κορτιζόλης στο αίμα, πριν και μετά από 4 εβδομάδες.

Επίσης εκτιμήθηκε η λειτουργικότητα της μνήμης με ειδικά τεστ. Το αποτέλεσμα ήταν να βελτιωθουν σημαντικά τόσο το υποκειμενικό στρες, που αντιλαμβανόντουσαν τα άτομα, όσο και το βιολογικό, όπως αυτό εκφράζεται από τη συγκέντρωση της κορτιζόλης στο αίμα. Επίσης σημαντική ήταν και η βελτίωση της λειτουργίας στη μνήμη.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τα όχι χτίζονται οι ζωές…

Efi Nika

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika