Newsitamea.gr
CELEBRITY ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η περιπατητική πνευμονία της Χίλαρι Κλίντον

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Η πνευμονία της υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ενέτεινε τα ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας της, αλλά οι γιατροί της λένε πως δεν είναι κάτι σοβαρό.

Όπως δήλωσε η προσωπική ιατρός της δρ Λίσα Μπάρντακ, η πνευμονία της κυρίαςΚλίντον άρχισε με έναν επίμονο βήχα, ο οποίος αρχικώς δεν προκάλεσε ανησυχίες επειδή πάσχει από αλλεργίες που συχνά της προκαλούν παροξυσμούς βήχα.

Επειδή όμως δεν υποχωρούσε, υποβλήθηκε σε εξετάσεις και την Παρασκευή διαγνώστηκε με πνευμονία για την οποία της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά και η σύσταση να χαλαρώσει το βαρύ προεκλογικό πρόγραμμά της.

Δύο μέρες αργότερα, όμως, η κυρία Κλίντον βρισκόταν στην τελετή που διοργανώθηκε για την επέτειο των 15 ετών από το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους Διδύμους Πύργους – και κατέρρευσε από υπερθέρμανση και αφυδάτωση που σχετίσθηκαν με την πνευμονία της.

Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με πνευμονία να μην χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι έως ότου αναρρώσει;

«Η πνευμονία είναι μία λοίμωξη βαθιά στους πνεύμονες, η οποία ασφαλώς χρειάζεται ανάπαυση, φροντίδα και επιθετική αγωγή», δήλωσε στον αμερικανικό Τύπο ο δρ Μαρκ Σίγκελ, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις έχει καλή πρόγνωση».

Στην περίπτωση της κυρίας Κλίντον η πρόγνωση ίσως είναι ακόμα πιο ευνοϊκή διότι «ως φαίνεται έχει περιπατητική πνευμονία η οποία συχνά δεν είναι πιο σοβαρή από ένα άσχημο κρυολόγημα», λέει ο δρ Λεν Χόροβιτς, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Λένοξ Χίλ της πόλης της Νέας Υόρκης.

Όπως εξηγούν επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, η περιπατητική πνευμονία είναι ένας ανεπίσημος όρος που περιγράφει την πνευμονία η οποία δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί παραμονή στο κρεβάτι ή νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται σαν να έχει κρυολόγημα και τα συμπτώματά του γενικά είναι τόσο ήπια ώστε δεν αισθάνεται πως θέλει να μείνει σπίτι και έτσι ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμά του.

Είναι επίσης πιθανό να μην ενημερώσει τον γιατρό του για τα συμπτώματά του, οπότε δεν θα κάνει ακτινογραφία θώρακος η οποία είναι απαραίτητη για τη διάγνωση της πνευμονίας.

Η περιπατητική πνευμονία συχνά προκαλείται από ένα είδος βακτηρίου που προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, τα οποία αναπτύσσονται πιο βαθμιαία απ’ ό,τι με άλλα είδη πνευμονίας, ενώ αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή.

Αν και το υπαίτιο βακτήριο συνήθως μολύνει μικρά παιδιά στο σχολείο τα οποία στη συνέχεια το μεταδίδουν στους ενήλικες της οικογένειάς τους, η μόλυνση της κυρίας Κλίντον μπορεί πολύ εύκολα να έγινε διότι συνεχώς βρίσκεται με δεκάδες αγνώστους σε κλειστούς χώρους όπου δίνει αλλεπάλληλες ομιλίες, είπε ο δρ Χόροβιτς.

«Τα παθογόνα που προκαλούν πνευμονία μεταδίδονται όπως οι ιώσεις και μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει σφίξει χιλιάδες χέρια και έχει φιλήσει χιλιάδες μάγουλα, επομένως έχει εκτεθεί σε αναρίθμητους παθογόνους μικροοργανισμούς», εξήγησε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία (ALA), η πνευμονία συνήθως προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή μύκητες.

Η νόσος και τα συμπτώματά της κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, με τη θεραπεία να εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου καθώς και από την ηλικία και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για βαριά και συχνά απειλητική για τη ζωή νόσο συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα που επιβαρύνουν την αναπνευστική λειτουργία (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα).

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη πνευμονίας είναι το κάπνισμα, το ιστορικό πρόσφατης ιογενής νόσου (π.χ. γρίπη, ίωση, λαρυγγίτιδα), οι δυσκολίες στην κατάποση εξαιτίας ασθενειών (λ.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Πάρκινσον, άνοια), σοβαρά νοσήματα (π.χ. καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος), εξασθένηση του ανοσοποιητικού λόγω ασθενείας, φαρμάκων ή αυτοάνοσων προβλημάτων κ.ά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δίχως υποκείμενα προβλήματα υγείας χρειάζονται μία έως τρεις εβδομάδες για να αναρρώσουν από την πνευμονία.

Για την προστασία από αυτήν συνιστάται ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός (η πνευμονία είναι η πιο συχνή επιπλοκή της γρίπης), συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και τρεχούμενο νερό, και εμβολιασμός εναντίον του πνευμονιοκόκκου σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερα από 920.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών χάνουν ετησίως τη ζωή τους από πνευμονία. Σε όλες τις ομάδες ηλικιών υπολογίζεται ότι προσβάλλει 450 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, κοστίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 4 εκατομμύρια.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea