Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η Κύστη Κόκκυγος και τι να κάνετε εάν την έχετε!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι είναι η Κύστη Κόκκυγος και τι να κάνετε εάν την έχετε.

Η κύστη κόκκυγος είναι μία κύστη που πονάει. Παρουσιάζεται σχεδόν πάντοτε στον κόκκυγα ή μεταξύ κόκκυγος και πρωκτού. Προκαλείται λόγω της διείσδυσης τριχών βαθιά μέσα στο δέρμα και οδηγεί σε μόλυνση. Η κύστη κόκκυγος συνήθως πονάει πολύ και παρατηρείται σε ανθρώπους που βρίσκονται σε καθιστική στάση για πολλές ώρες ή σε ανθρώπους που κάνουν δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν καθιστική στάση και πίεση στην περιοχή του πρωκτού, όπως η ανάβαση σε μοτοσυκλέτα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς δημιουργούνται οι κύστεις, τα συμπτώματά τους όπως και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε. Εάν αναγνωρίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα και πονάτε, πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας, ο οποίος θα διακρίνει εάν η κύστη πρέπει να αντιμετωπιστεί ή όχι.

Αιτίες

  1. Ο θύλακας της τρίχας πιέζεται ή ερεθίζεται λόγω άσκησης και πίεσης στην περιοχή του πρωκτού (π.χ. λόγω ιππασίας ή ποδηλασίας).
  2. Οι τρίχες που πέφτουν εγκλωβίζονται στη σχισμή των γλουτών και τραυματίζουν το δέρμα, δημιουργώντας ένα άνοιγμα που οδηγεί σε μόλυνση.
  3. Η κύστη θα μπορούσε να είναι συγγενής ή να παρουσιαστεί μετά τη γέννα.

Συμπτώματα

Εάν η κύστη μολυνθεί, θα πρηστεί και αυτά είναι τα συμπτώματα που θα παρουσιαστούν:

  • ερεθισμός του δέρματος
  • πύον ή έξοδος αίματος από ένα άνοιγμα στο δέρμα
  • άσχημη μυρωδιά εξαιτίας του πύου
  • πόνος

Θεραπεία

Όταν η κύστη μολύνεται ή όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ο γιατρός σας θα χρειαστεί να ανοίξει την κύστη για να αφαιρεθεί το περιεχόμενό της. Αυτό μπορεί να γίνει κατευθείαν στο ιατρείο του και επίσης είναι πιθανό να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά εάν η μόλυνση είναι σοβαρή.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να χειρουργηθεί η κύστη κόκκυγος. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, είτε σαν εξωτερικοί ασθενείς ή ίσως χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί περισσότερος από ένας μήνας για να επουλωθεί η πληγή.

Εάν έχετε κύστη που δεν σας δημιουργεί συμπτώματα ή εάν την έχετε μόλις αφαιρέσει, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την περιοχή ξηρή και καθαρή και να μην κάθεστε σε σκληρές επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika