Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Η ασθένεια κοιλιοκάκη σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να καταναλώσει τρόφιμα με γλουτένη. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη.
Η κατανάλωση γλουτένης από άτομα με κοιλιοκάκη οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωμάτων και συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές στο μέλλον.
Ποια τρόφιμα έχουν γλουτένη
- – Ζυμαρικά
- – Ψωμί
- – Μπισκότα
- – Κέικ
- – Είδη Ζαχαροπλαστικής
- – Δημητριακά
- – Μπύρα
- – Βρώμη (π.χ. κουάκερ)
- – Σάλτσες
- – Τηγανητά
- – Καραμέλες
- – Παρασκευάσματα κρέατος (π.χ. λουκάνικα)
Συμπτώματα
Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη εμφανίζουν ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα έπειτα από την κατανάλωση γλουτένης.
Τα συνήθη συμπτώματα
- – Πόνος στο στομάχι
- – Φούσκωμα
- – Πολλά αέρια
- – Αίσθημα ζάλης
- – Έμετος
- – Διάρροια
- – Δυσκοιλιότητα
- – Αίσθημα κόπωσης
- – Απώλεια βάρους
- – Έλκη στο στόμα
Μακροπρόθεσμες επιπλοκές
- – Λεπτά και αδύναμα οστά
- – Διαβήτης
- – Δυσκολία σύλληψης
- – Χαμηλό επίπεδο σιδήρου στο αίμα
- – Κατάθλιψη, αίσθημα θλίψης
- – Κακά δόντια και υγεία των ούλων
- – Καρκίνος
Ποιος μπορεί να έχει κοιλιοκάκη;
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάσχει από κοιλιοκάκη. Η ασθένεια είναι άγνωστης αιτιολογίας (αυτοάνοση) και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Πηγή: Coeliac Australia , www.onmed.gr