Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Τι είδους μικρόβια είναι συνεπιβάτες μας στο λεωφορείο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα μικρόβια «λατρεύουν» τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν όσοι αποφεύγουν να αγγίζουν με γυμνά χέρια τις χειρολαβές και τα καθίσματα, τα είδη που ανευρίσκονται πάνω τους δεν είναι και τόσο επικίνδυνα όσο νομίζουν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ οι οποίοι, με τη βοήθεια της υπηρεσίας μέσων μαζικής μεταφοράς της Μασαχουσέτης, πήραν δείγματα από καθίσματα, τοίχους, στύλους, χειρολαβές και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων από διάφορους σταθμούς της Βοστώνης για να τα εξετάσουν στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αναλύσεις DNA για να βρουν ποια ακριβώς είδη βακτηρίων ζούσαν στις επιφάνειες αυτές και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στη διαδικτυακή επιθεώρηση «mSystems» της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Όπως ανακάλυψαν, όλες οι επιφάνειες ήταν μολυσμένες με γενικώς αθώα βακτήρια του δέρματος, όπως διάφορα στελέχη του προπιονοβακτηριδίου, του κορυνοβακτηριδίου, του σταφυλόκοκκου και του στρεπτόκοκκου.

Παρότι ορισμένα στελέχη αυτών των βακτηρίων μπορεί να προκαλέσουν διάφορες νόσους, είναι συνηθισμένα σε υγιείς ανθρώπους στους οποίους συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, γράφουν οι «New York Times».

Όπως ήταν αναμενόμενο, στους στύλους και στο ύψος του στόματος εντοπίστηκαν βακτήρια που συνήθως υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα, ενώ στις χειρολαβές υπήρχαν βακτήρια συνηθισμένα στο δέρμα. Οσον αφορά τα υπαίθρια εκδοτήρια εισιτηρίων, ήταν μολυσμένα με μικρόβια που αφθονούν στο χώμα και στον αέρα.

«Αναζητήσαμε επισταμένα το DNA ανθεκτικών και νοσογόνων βακτηρίων» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κέρτις Χάτενχαουερ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

«Με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις, όμως, διαπιστώσαμε πως μολονότι όλοι πιστεύουμε ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πηγή μολύνσεων, στην πραγματικότητα φιλοξενούν τα είδη των αθώων βακτηρίων με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή όταν χαιρετάμε κάποιον διά χειραψίας».

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika