Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία σας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 

16

Τι δείχνει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία σας!!!

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο ο γιατρός σας κοιτάζει πάντα προσεκτικά τη γλώσσα σας όταν σας κάνει μια τυπική εξέταση;

Ο χρωματισμός που ενδεχομένως να έχει η γλώσσα σας, μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σας.

Στη γλώσσα καταλήγουν πάρα πολλά αιμοφόρα αγγεία, ενώ η διαρκής παρουσία του σάλιου εμποδίζει τη συσσώρευση βακτηρίων σε αυτή και στο υπόλοιπο στόμα. Αλλά αν ένα άτομο έχει κάποια ασθένεια, είναι πιθανό το πρόβλημα να μπορεί να προσδιοριστεί από το χρώμα που έχει πάρει η γλώσσα του.

Η αλλαγή στην εμφάνιση της γλώσσας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από έλλειψη κάποιας βιταμίνης μέχρι και κακή στοματική υγιεινή. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες περιπτώσεις που σημαίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Δείτε τι δείχνει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία σας:

Μαύρη γλώσσα

Μια γλώσσα με μαύρα “μπαλώματα”, τα οποία εμφανίζονται συνήθως στο κέντρο της, μπορεί να σημαίνει ότι εκεί έχουν αναπτυχθεί βακτήρια. Οι κακές διατροφικές συνήθειες είναι επίσης πιθανό να επιφέρουν μαύρη απόχρωση στη γλώσσα. Σε γενικές γραμμές, η μαύρη απόχρωση είναι σημάδι κακής στοματικής υγιεινής.

Κίτρινη γλώσσα

Όπως και στη μαύρη απόχρωση, έτσι και εδώ, ο κίτρινος χρωματισμός είναι ένδειξη ύπαρξης βακτηρίων στην επιφάνεια της γλώσσας. Η μόνη διαφορά έγκειται στον τύπο των βακτηρίων που είναι εγκλωβισμένα εκεί. Η πιο πιθανή αιτία είναι η αφυδάτωση της γλώσσας.

Λευκή γλώσσα

Η άσπρη απόχρωση στη γλώσσα μπορεί να οφείλεται στους εξής λόγους:

-Αφυδάτωση: Αντιμετωπίζεται εύκολα με την κατανάλωση περισσότερου νερού

-Στοματική καντιντίαση: Μόλυνση που δημιουργεί λευκές κηλίδες στη γλώσσα και το εσωτερικό του στόματος. Τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την ασθένεια.

-Λευκοπλακία: Είναι η υπερβολική ανάπτυξη ορισμένων κυττάρων στο στόμα και τη γλώσσα. Είναι μια συνήθης φυσική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθιστικούς παράγοντες. Έρευνες έχουν συνδέσει την λευκοπλακία με τον καρκίνο στο στόμα.

Κόκκινη γλώσσα

Μπορεί το κανονικό χρώμα της γλώσσας να είναι ούτως ή άλλως ροζ/κόκκινο, αλλά το έντονο κόκκινο χρώμα δεν είναι καλό σημάδι. Η γλώσσα παίρνει αυτή την απόχρωση (που θυμίζει τη φράουλα) όταν οι γευστικές απολήξεις στην επιφάνειά της διογκώνονται, κάτι που υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως:

-Ανεπάρκεια βιταμίνης ή μετάλλου: Η έλλειψη σε φολικό οξύ ή βιταμίνη Β12 μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα στη γλώσσα

-Οστρακιά: Μια βακτηριακή λοίμωξη όπως η στρεπτοκοκκική μόλυνση μπορεί να κάνει τη γλώσσα να πάρει έντονο κόκκινο χρώμα. Αυτό συνοδεύεται συνήθως από υψηλό πυρετό και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

-Ασθένεια Καβασάκι (Kawasaki): Εκδηλώνεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω, αν και είναι πιθανό να εμφανιστεί ακόμα και σε νεαρούς εφήβους. Προκαλεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα και κατά συνέπεια και στη γλώσσα.

Καφέ γλώσσα

Είναι η πιο σοβαρή απόχρωση όσον αφορά την υγεία σας. Το καφέ χρώμα στη γλώσσα είναι πιθανό να αποτελεί πρώιμο σημάδι καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα). Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Τι δείχνει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία σας

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika