Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το γλαύκωμα; Ενδείξεις και συμπτώματα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το γλαύκωμα; Ενδείξεις και συμπτώματα.

Το γλαύκωμα είναι μία διαταραχή του οφθαλμού που επιφέρει βλάβη στο οπτικό νεύρο, συνέπεια της οποίας είναι η απώλεια της όρασης ακόμη και η τύφλωση. Το γλαύκωμα αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ΗΠΑ και δεν υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις. Η εξέλιξη της νόσου είναι τόσο σταδιακή που πολλοί ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόβλημα μέχρι η νόσος να επηρεάσει σοβαρά την όρασή τους.

Το γλαύκωμα προκαλείται από μη φυσιολογική αύξηση της πίεσης στο μάτι, κάτι που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει τις εικόνες που βλέπουμε στον εγκέφαλο. Όταν κάποιος χάνει την όρασή του από το γλαύκωμα, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαταραχή, όπως και τις προειδοποιητικές ενδείξεις και τα συμπτώματά της έτσι ώστε να μπορούμε και να την αντιμετωπίσουμε.

Παράγοντες κινδύνου

Το γλαύκωμα είναι μία διαταραχή η οποία επιφέρει σαν αποτέλεσμα βλάβη στο οπτικό νεύρο του ματιού. Ακόμη, οι γιατροί δεν το έχουν κατανοήσει πλήρως όμως, γνωρίζουν ότι η καταστροφή των νεύρων και η μείωση της όρασης συσχετίζονται συχνά με την αύξηση της πίεσης στο μάτι.

Αυτή η αύξηση της πίεσης παρατηρείται όταν συσσωρεύεται υγρό στο μάτι, είτε μέσω υπερπαραγωγής είτε όταν το σύστημα παροχέτευσης του υγρού  του ματιού δεν λειτουργεί σωστά. Κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση του γλαυκώματος είναι οι εξής:

– οικογενειακό ιστορικό

– εσωτερική πίεση στο μάτι

– ηλικία άνω των 60

νεγρική ή ισπανική καταγωγή

– ορισμένες ιατρικές διαταραχές όπως: διαβήτης, καρδιακές ασθένειες, υψηλή πίεση του αίματος και δρεπανοκυτταρική αναιμία

– ορισμένες διαταραχές της όρασης όπως η μυωπία

– προηγούμενοι τραυματισμοί ή εγχειρίσεις στα μάτια

πρώιμη ανεπάρκεια οιστρογόνων όπως η αφαίρεση και των δύο ωοθηκών πριν την ηλικία των 43

– λήψη κορτιζονούχων φαρμάκων και ειδικά σταγόνων για τα μάτια για πολύ καιρό

Ενδείξεις και συμπτώματα

Ένα σημαντικό πρόβλημα με το γλαύκωμα είναι ότι πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή μέχρι αυτή να έχει προχωρήσει σημαντικά. Η έγκαιρη ανίχνευση του γλαυκώματος είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπισή του και γι’ αυτό είναι καλό να επισκέπτεστε το γιατρό σας κάθε ένα ή δύο χρόνια έτσι ώστε να μπορεί να σας εξετάσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις ενδείξεις και τα συμπτώματα του γλαυκώματος έτσι ώστε να έχετε το νου σας.

Κάποιες φορές, η πίεση στα μάτια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που να προκαλεί:

– ξαφνικό πόνο στα μάτια

πονοκέφαλο

θολή όραση

άλω γύρω από τα φώτα

Κάποιες φορές, παρόλο που ενδέχεται να μην αισθάνεστε πίεση, ίσως παρουσιάσετε και άλλα συμπτώματα, όπως:

άλω γύρω από τα φώτα

ερυθρότητα στο σκοτάδι

– μάτια που μοιάζουν θολά

– ναυτία ή έμετο

πόνο στα μάτια

περιορισμός του οπτικού πεδίου, σαν να βλέπετε μέσα από τούνελ

Έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η έγκαιρη ανίχνευση του γλαυκώματος είναι βασική για την αντιμετώπισή του και είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας τακτικά έτσι ώστε να μπορέσει να το ανιχνεύσει πριν αυξηθούν τα συμπτώματα. Το γλαύκωμα  μπορεί να αντιμετωπισθεί αλλά η απώλεια της όρασης αν συμβεί είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, εάν η διαταραχή ανιχνευτεί εγκαίρως, οι γιατροί μπορούν να συμβάλουν στην καθυστέρησή της εξέλιξής της και στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Εάν το γλαύκωμα ανιχνευτεί έγκαιρα, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του. Διατίθενται στην αγορά σταγόνες για τα μάτια που συμβάλουν στη μείωση της πίεσής τους και φάρμακα που μειώνουν τα υγρά στα μάτια, όπως και την πίεση του ματιού, και τα βοηθούν να στεγνώσουν καλύτερα.

Εκτός από τα φάρμακα, γίνονται επίσης θεραπείες και χειρουργεία με τη χρήση λέιζερ, για τους ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα. Η τραμπεκιουλοπλαστική συμβάλει στην απομάκρυνση των υγρών και, μέσω των χειρουργείων, εφαρμόζονται νέοι τρόποι παροχέτευσής τους.

Θα πρέπει να συζητήσετε για όλα αυτά τα φάρμακα και τις διαδικασίες με το γιατρό σας έτσι ώστε να μπορεί να αποφασίσει ποιο θα ήταν το καλύτερο για σας και για να σας ενημερώσει για τον τρόπο εξέλιξης της νόσου.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα.

 

Γ.Δ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika