Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Θηλασμός: Από ποιες σοβαρές ασθένειες προφυλάσσει – Νέα ευρήματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Θηλασμός: Από ποιες σοβαρές ασθένειες προφυλάσσει - Νέα ευρήματα

Θηλασμός: Από ποιες σοβαρές ασθένειες προφυλάσσει – Νέα ευρήματα

Τα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος και τη μητέρα είναι αδιαμφισβήτητα και επιβεβαιωμένα από πλήθος επιστημονικών ερευνών.

Δύο νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τώρα πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός για την υγεία της μητέρας, καθώς μπορεί να αποτελέσει ασπίδα έναντι δύο πολύ σοβαρών ασθενειών.

Επιστήμονες από τον ιατρικό οργανισμό Kaiser Permanente, στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, παρακολούθησαν επί σειρά ετών 1.035 νέες μητέρες, οι οποίες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν παρουσιάσει διαβήτη της κυήσεως.

Η επιλογή τους δεν ήταν τυχαία: ο διαβήτης της κυήσεως αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή, εξηγούν στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine».

Όπως διαπίστωσαν, όσες γυναίκες θήλασαν τα μωρά τους είχαν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τύπου 2 διαβήτη με το πέρασμα του χρόνου, σε σύγκριση με όσες δεν τα είχαν θηλάσει.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο θηλασμός πιθανώς επηρεάζει τον μεταβολισμό και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, με συνέπεια να εμποδίζει τον τύπου 2 διαβήτη.

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Annals of Oncology», αξιολογήθηκαν 37.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Όσες από αυτές είχαν θηλάσει τα μωρά τους χρόνια πριν αρρωστήσουν, είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μία επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού που λέγεται τριπλά αρνητικός καρκίνος.

Τα ευρήματα αυτά απηχούν εκείνα προγενέστερων μελετών, δήλωσε η επικεφαλής της δεύτερης μελέτης δρ Μαρίσα Βάις, από το Ιατρικό Κέντρο Lankenau στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Πώς μπορεί, όμως, να προστατεύει ο θηλασμός από τον καρκίνο του μαστού; «Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά πιθανώς οι μαστοί δεν αναπτύσσονται πλήρως εάν δεν θηλάσει η γυναίκα», είπε η δρ Βάις. «Ως φαίνεται η πλήρης εσωτερική ωρίμανσή τους επέρχεται μόνο όταν αποκτήσουν την ικανότητα να παράγουν γάλα».

Οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστούν στις γυναίκες να θηλάζουν επί τουλάχιστον έξι μήνες τα μωρά τους, για να αποκομίζουν και οι ίδιες και εκείνα τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea