Newsitamea.gr
AMEA news

Θέματα του ΚΕΠΑ και των προνοιακών επιδομάτων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea-kepa

Θέματα του ΚΕΠΑ και των προνοιακών επιδομάτων

Με εμπεριστατωμένα έγγραφα η ΕΣΑμεΑ παρεμβαίνει στο υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με θέματα του ΚΕΠΑ και των προνοιακών επιδομάτων.

 

Καταρχήν η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την άμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου που θα ρυθμίζει το άρθρο 1 «Ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία του ν. 4331/2015». Με αυτό το άρθρο ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα και μέτρα ανακούφισης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συνεργασία μεταξύ των Γραμματειών του Υπουργείου, καθώς και με τη Συνομοσπονδία, για την έκδοση της εγκυκλίου η οποία θα ρυθμίζει τα επιμέρους θέματα εφαρμογής του παρόντος, τα σχετικά έγγραφα, θα φροντίσει να τηρηθεί η ορολογία των απαιτούμενων ιατρικών προϋποθέσεων για καθεμία από τις προνοιακές παροχές με την ορολογία του εκάστοτε ισχύοντος Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, όπως και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τα ιατρικής φύσης ζητήματα χορήγησης των προνοιακών παροχών.

 

Αυτή η διάταξη έρχεται να εκλογικεύσει τον τρόπο εξέτασης των ατόμων με αναπηρία από τις υγειονομικές επιτροπές για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων, συνεπώς έρχεται να επιλύσει εν δυνάμει σημαντικά προβλήματα που έχουν ταλανίσει τον χώρο. Για αυτό το λόγο απαιτείται πολύ προσεκτική σύνταξη αυτής της εγκυκλίου προκειμένου να δώσει καθαρό τρόπο τήρησης των διαδικασιών οργάνωσης και παροχής των υπηρεσιών που προβλέπει.

 

Η Εθνική Συνομοσπονδία ζητά επίσης τη συνεργασία του υπουργείου  για τις πολύ σημαντικές διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 2 του ν. 4331/2015 «Ρύθμιση θεμάτων ΚΕ.Π.Α.».

 

Το άρθρο 2 του ν. 4331/2015 έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αποδοχής της γνωμάτευσης της αναπηρίας για κάθε λόγο και από κάθε υπηρεσία. Η πολύ προσεκτική σύνταξη, μετά από μελέτη, της εναρμόνισης των διατάξεων, θα λειτουργήσει υπέρ των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

 

Χρειάζεται οργανωμένη διαβούλευση με την Εθνική Συνομοσπονδία και τους φορείς της με το υπουργείο μέσα από μια ειδική ομάδα εργασίας που θα δημιουργηθεί για να επεξεργαστεί τις συγκεκριμένες διατάξεις, ώστε να εκδοθεί η ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος και η οποία αν συνταχθεί και εφαρμοστεί σωστά, πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, για παράδειγμα γραφειοκρατικά, θα λυθούν δια παντός. Σε αντίθετη περίπτωση η υπάρχουσα κατάσταση θα διαιωνίζεται και ο νόμος θα καταστεί ανενεργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou