Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Θέλετε αγόρι; Ίσως χρειάζεστε λίγη ασπιρίνη πριν από το σεξ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι γυναίκες με ιστορικό αποβολής που παίρνουν λίγη ασπιρίνη ίσως έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν τελικά παιδί και μάλιστα αγόρι, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερες από 1.000 εθελόντριες ανακάλυψαν ότι η συστηματική λήψη του φαρμάκου αυξάνει κατά 34% τις πιθανότητες γέννησης αγοριού.

Οι εθελόντριες της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Κλινικής Διερεύνησης» (JCI), είχαν ιστορικό μίας ή δύο αποβολών.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι επαναλαμβανόμενες αποβολές σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή στη μήτρα, η οποία αποδίδεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μερικών γυναικών εκλαμβάνει ως ξένο σώμα το έμβρυο και του επιτίθεται για να το καταστρέψει.

Η φλεγμονή που προκαλεί για να πετύχει αυτό τον στόχο πιστεύεται ότι μειώνει ιδιαιτέρως τις πιθανότητες απόκτησης γιου, διότι τα άρρενα έμβρυα είναι πολύ πιο ευάλωτα σε αυτήν.

Η ασπιρίνη είναι ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο και αρκετές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι ίσως αυξάνει τα ποσοστά εγκυμοσύνης μεταξύ των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Έχοντας όλ’ αυτά κατά νου, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των Παιδιών & Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHHD) των ΗΠΑ χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες 1.078 εθελόντριες ηλικίας 18-40 ετών.

Οι εθελόντριες της μίας ομάδας έπαιρναν χαμηλή δόση ασπιρίνης («παιδική» ασπιρίνη) και η άλλη ένα εικονικό φάρμακο (ήταν συμπλήρωμα φυλλικού ή φολικού οξέος).

Οι γυναίκες έπαιρναν το φάρμακο συστηματικά έως ότου μείνουν έγκυοι ή συμπληρωθούν έξι μήνες ανεπιτυχών προσπαθειών τεκνοποίησης.

Έως το τέλος του εξαμήνου το 23% των γυναικών που έπαιρναν το συμπλήρωμα κυοφορούσαν αγόρι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσες έπαιρναν ασπιρίνη ήταν 31% – μία διαφορά της τάξεως του 34%.

Επιπλέον, οι έγκυοι που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν μειωμένα επίπεδα μίας ουσίας στο αίμα τους που λέγεται C-αντιδρώσα πρωτεϊνη (CRTP) και είναι δείκτης φλεγμονής, γεγονός που υποδηλώνει ότι το φάρμακο είχε επιδράσει στον οργανισμό τους.

Όταν εξ άλλου οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά τις 56 εθελόντριες οι οποίες και πάλι απέβαλλαν, ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ούτε στον αριθμό ούτε στο φύλο των αποβαλλομένων εμβρύων.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η φλεγμονή μειώνει τη σύλληψη ή την επιβίωση των αρρένων εμβρύων και ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης πριν από τη σύλληψη αποκαθιστά τον αριθμό των αρρένων εμβρύων στο συμβατικό επίπεδο, αναχαιτίζοντας κατά πάσαν πιθανότητα τη φλεγμονή», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Και συνεχίζουν: «Ωστόσο, η χαμηλή δόση ασπιρίνης δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον ολικό κίνδυνο απώλειας του εμβρύου ή με το φύλο των αποβαλλομένων εμβρύων, γεγονός που σημαίνει ότι η επίδρασή της στη σύλληψη ή την επιβίωση των εμβρύων ολοκληρώνεται σύντομα μετά την εμφύτευσή τους».

Οι ερευνητές λένε ότι παρότι τα ευρήματά τους είναι πολύ ενδιαφέροντα, πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά.

Διευκρινίζουν επίσης ότι μάλλον δεν θα ισχύουν για γυναίκες δίχως ιστορικό αποβολής, αλλά σε κάθε περίπτωση συνιστούν σε όποια γυναίκα θα ήθελε να δοκιμάσει το φάρμακο, να συμβουλευθεί πρώτα τον γιατρό της, διότι το φάρμακο μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και αντενδείκνυται σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. στους πάσχοντες από πεπτικά προβλήματα).

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika