Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Θάνατος από καρδιαγγειακά: Τα αθλήματα που μειώνουν έως και 56% τον κίνδυνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Cardiac-Cardiovascular-Disease-150218033

Την επίδραση έξι αθλημάτων στις πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά εξέτασε διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής έναν Έλληνα ειδικό.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στη συνδυαστική ανάλυση στοιχείων από 11 δημοσκοπήσεις υγείας που διεξήχθησαν στη Σκωτία και την Αγγλία μεταξύ 1994 και 2008.

Στις δημοσκοπήσεις είχαν λάβει μέρος 80.306 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 38 έως 66 ετών (η μέση ηλικία ήταν τα 51 χρόνια), τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί εννέα χρόνια.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, 8.790 εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους από κάθε αιτία και 1.909 από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Θάνατος από καρδιαγγειακά: Τα αθλήματα που μειώνουν έως και 56% τον κίνδυνο

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αθλήματα με ρακέτες, όπως το σκουός, το τένις και το μπάντμιντον, μπορεί να είναι η καλύτερη γυμναστική για τους 50άρηδες, καθώς σχετίζονται με μείωση κατά 56% του κινδύνου αυτού.

Αντίστοιχα, η κολύμβηση μειώνει τον κίνδυνο κατά 41% και η αεροβική κατά 36%.

Ωστόσο οι ανάλογες συσχετίσεις με την ποδηλασία, το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο δεν φάνηκε να είναι στατιστικά σημαντικές, γράφουν οι ερευνητές στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής (BJSM).

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως τα αθλήματα με ρακέτες μειώνουν κατά 47% την θνησιμότητα από κάθε αιτία, η κολύμβηση κατά 28% και η ποδηλασία κατά 15%.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Εμμανουήλ Σταματάκης, αναπληρωτής καθηγητής Άσκησης, Υγείας & Φυσικής Δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «δεν έχει σημασία μόνο πόσο συχνά και πόσο πολύ γυμνάζεται κανείς, αλλά και με ποιο είδος ασκήσεως ασχολείται».

«Η μελέτη μας κατέδειξε πολύ ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ ορισμένων αθλημάτων και της θνησιμότητας, με την προστασία από την καρδιαγγειακή θνησιμότητα να είναι ισχυρότερη με την κολύμβηση, τα αθλήματα με ρακέτες και την αεροβική, και από την ολική θνησιμότητα με τα αθλήματα με ρακέτες».

Από τη μελέτη φάνηκε ότι το ποδόσφαιρο και το τρέξιμο δεν μειώνουν σημαντικά τη θνησιμότητα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με ανάλογα ευρήματα προγενέστερων μελετών.

Επιπλέον, «οι συστηματικοί δρομείς και οι ποδοσφαιριστές είθισται να είναι πιο αδύνατοι και πιο νέοι απ’ ό,τι οι άλλοι ασκούμενοι, διότι είναι εξαιρετικά κοπιώδη αθλήματα και όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ενασχόληση με αυτά», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τσάρλι Φόστερ, καθηγητής στο Τμήμα Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Επίσης το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο έχουν μεγαλύτερη εποχικότητα και γυμνάζουν πρωτίστως την καρδιά, τους πνεύμονες και τα πόδια, ενώ η κολύμβηση και τα αθλήματα με ρακέτες όλο το σώμα, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea