Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θα υιοθετούσατε ποτέ ένα παιδί με αναπηρία;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

families-for-children-child-with-disabilities-image

Γνωρίζατε ότι το περίπου 40% των παιδιών που αναμένουν να βρουν μία οικογένεια για να τα υιοθετήσει έχουν κάποια διαταραχή ή κάποιου είδους αναπηρία;

Εάν σκεφτείτε κάποιο παιδί με αναπηρία, τι σας έρχεται στο μυαλό; Μία εικόνα ενός παιδιού με δυσκολίες και εμπόδια; Υποψιάζεστε πως δεν θα μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με τη φροντίδα ενός ανάπηρου παιδιού, πως θα είναι πολύ δύσκολο και πως θα αισθανθείτε μεγάλη δέσμευση; Ίσως να φαντάζεστε πως θα κάνετε συχνές επισκέψεις στο γιατρό πως θα πρέπει να φροντίζετε το παιδί με πολύπλοκο τρόπο ή πως το παιδί δεν θα μπορεί να παίξει ή να επικοινωνήσει μαζί σας. Όλα αυτά ίσως ακούγονται πολύ τρομακτικά και ίσως φοβίζουν τον κόσμο και τον αποτρέπουν από τα υιοθετήσει ένα παιδί με αναπηρία. Για πολλούς, η αναπηρία αποτελεί μία «ταμπέλα» που αποκρύπτει το πραγματικό παιδί που κρύβεται από πίσω. Πολλοί γονείς παιδιών με αναπηρία θα συμφωνούσαν στο γεγονός ότι αυτός ο ξεχωριστός δεσμός μεταξύ σας, σας κάνει να εκτιμάτε στ’ αλήθεια τα μικρά πράγματα. Κάθε μικρό, προσωπικό επίτευγμα του παιδιού μοιάζει με πραγματικό κατόρθωμα.

 Η Σάλι και ο Άντριαν, που υιοθέτησαν μέσω του Γραφείου Υιοθετήσεων «Families for Children», μιλούν για την εμπειρία που απέκτησαν μέσω της υιοθεσίας της υπέροχης κόρης τους, της Τζάσμιν.

Έχοντας φροντίσει κατά διαστήματα, για αρκετά χρόνια παιδιά με αναπηρίες και καθώς οι γιοι μας έχουν μεγαλώσει και πρόκειται να φύγουν από το σπίτι, αποφασίσαμε πως μπορούμε να προσφέρουμε μία μόνιμη κατοικία σε κάποιο παιδί. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ίσως είναι κουραστική κάποιες φορές όμως, μέσω της υποστήριξης κοινωνικού λειτουργού, βρήκαμε την Τζάσμιν που είναι όμορφη, έχει αυτισμό και αντιμετωπίζει σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες. Έχει δώσει νέα πνοή στη ζωή μας από τότε που την πήραμε. Κάποιες φορές είναι δύσκολη όμως αισθανόμαστε υπέροχα όταν μας αγκαλιάζει και μας χαμογελάει. Πηγαίνουμε βόλτες και της αρέσει πολύ η βροχή και οι λιμνούλες που σχηματίζονται από αυτήν. Ποτέ δεν μετανιώσαμε για την απόφασή μας να την υιοθετήσουμε και προτρέπουμε όλους όσους σκέφτονται να υιοθετήσουν ένα παιδί με αναπηρία να το ψάξουν καθώς υπάρχουν τόσα παιδιά που έχουν ανάγκη από μία μόνιμη οικογένεια.

Όμως, όπως αναφέρουν η Σάλι και ο Άντριαν, η υιοθεσία ενός παιδιού με αναπηρία μπορεί να είναι απαιτητική διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι είναι πολύ σημαντική η βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών. Ελέγξτε, εάν, μέσω του Γραφείου Υιοθετήσεων, θα παρέχεται διαρκής υποστήριξη τόσο σε σας όσο και στο υιοθετημένο σας παιδί. Κάποια Γραφεία παρέχουν καλύτερης ποιότητας υποστήριξη μετά την υιοθεσία από άλλα και γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το ελέγξετε αυτό. Η Σάλι και ο Άντριαν υιοθέτησαν την Τζάσμιν μέσω του Γραφείου «Families For Children», που εδρεύει στο Μπακφαστλέι του Ντέβον, στην Αγγλία, εν μέρει επειδή εκεί παρέχεται διαρκής υποστήριξη για τα παιδιά με αναπηρίες, καθώς συνεργάζονται με το ειδικό Γραφείου Υιοθετήσεων «Family For Me». Συνεργάζονται στενά και με τις Τοπικές Αρχές καθώς και με επαγγελματίες Υγείας προκειμένου να είναι εφικτή η αξιολόγηση των κοινωνικών, συναισθηματικών και σωματικών αναγκών του κάθε παιδιού με αναπηρία. Επίσης, διασφαλίζεται ότι οι οικογένειες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες προς αυτούς υπηρεσίες έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του παιδιού.

Η υιοθεσία ενός παιδιού με αναπηρία ίσως είναι μία εξαντλητική διαδικασία όμως, να θυμάστε ότι το Γραφείο Υιοθετήσεων θα είναι δίπλα σας για να σας καθοδηγεί σε κάθε σας βήμα. Τα παιδιά με αναπηρία χρειάζονται μόνο δύο πράγματα: την αγάπη και την ελπίδα σας. Όχι τη συμπόνια σας!

Επιμέλεια κειμένου:Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας everystepadoption.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν το μωρό μου διαγνώστηκε με παιδικό αλτσχάιμερ

Efi Nika

Ρεγγίνα Μακέδου: Η γυμναστική με κράτησε όρθια όταν έκανα χημειοθεραπείες"

Efi Nika

13χρονος νίκησε σπάνια μορφή καρκίνου και κέρδισε μια 2η ευκαιρία στη ζωή

Efi Nika