Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τεστ: Οι 7 ερωτήσεις που αποκαλύπτουν αν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Food-Sources-Of-Calcium-Healt-117588662

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο κυρίως για την ανάπτυξη του σκελετού, ωστόσο παίζει σημαντικό ρόλο και στη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, η οποία προωθεί την απορρόφησή του, παρέχει επίσης προστασία ενάντια στον καρκίνο, τον διαβήτη και την υπέρταση.

Εάν η πρόσληψη ασβεστίου είναι χαμηλή τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων και οστεοπόρωσης. Στα παιδιά, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για να ψηλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να δείτε εάν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας.

1. Τρώτε γαλακτοκομικά;

Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες και πιο ποιοτικές πηγές ασβεστίου στη διατροφή μας. Εάν λοιπόν δεν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά, χάνετε την ευκαιρία να λάβετε τις απαραίτητες ημερήσιες ποσότητες ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

2. Πάθατε πρόσφατα κάταγμα λόγω μικροατυχήματος;

Η ευπάθεια σε κατάγματα έπειτα από ήπια πτώση ή πρόσκρουση αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη ευαισθησίας των οστών, πιθανότατα λόγω χαμηλής πρόσληψης ασβεστίου.

3. Τρώτε μόνο μεγάλα ψάρια;

Ο σολομός και ο τόνος είναι πολύ υγιεινά ψάρια, όμως τα μικρά ψάρια που τρώγονται ολόκληρα –όπως ο γαύρος και η μαρίδα– δίνουν ασβέστιο μέσω των βρώσιμων οστών τους.

Τεστ: Οι 7 ερωτήσεις που αποκαλύπτουν αν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο

4. Παθαίνετε συχνά κράμπες;

Οι συχνές κράμπες συνήθως υποδεικνύουν χαμηλή πρόσληψη καλίου, όμως σχετίζονται άμεσα και με το ασβέστιο που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Η χρόνια έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία των μυών, συχνές συσπάσεις και μυϊκούς πόνους, καθώς το πολύτιμο μέταλλο διευκολύνει την κινητικότητα των μυών.

5. Τρώτε σαλάτες;

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα, το σπανάκι και το σέσκουλο, είναι καλές πηγές ασβεστίου και παράλληλα παρέχουν τις βιταμίνες Α και C. Το μπρόκολο και το κινέζικο λάχανο μποκ τσόι είναι επίσης λαχανικά με αρκετό ασβέστιο. Προσθέστε στη σαλάτα σας μερικά αμύγδαλα ή καρύδια Βραζιλίας για μια έξτρα δόση πολύτιμου ασβεστίου.

6. Αποφεύγετε τον ήλιο;

Το ασβέστιο απορροφάται αποτελεσματικότερα όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη D, την οποία ο οργανισμός μας συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης σε τροφές όπως ο σολομός, το αυγό, τα κίτρινα τυριά και τα μανιτάρια. Να σημειωθεί ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, επομένως καλό είναι να συνδυάζεται με κάποια πηγή λιπαρών (π.χ. ένα ποτήρι γάλα με πλήρη λιπαρά ή μισό αβοκάντο) για καλύτερη απορρόφηση.

7. Έχετε δυσανεξία στη λακτόζη;

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, τότε αναγκαστικά αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά και αυτό συνεπάγεται ότι μάλλον δεν λαμβάνετε επαρκή ποσότητα ασβεστίου από τη διατροφή σας. Αναζητήστε άλλες κατηγορίες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (π.χ. αποξηραμένα σύκα, προϊόντα σόγιας) ή συζητήστε με τον γιατρό σας εάν θα πρέπει να λάβετε συμπλήρωμα ασβεστίου.

ΠΗΓΗ: Reader’s Digest , Mayo Clinic , www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Είναι κατάλληλη για εσένα;

Efi Nika

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea