Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Τέλος από τον Ιανουάριο ο δωρεάν εμβολιασμός των γυναικών για τον HPV

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο δωρεάν εμβολιασμός των νεαρών γυναικών εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σταματά στο τέλος του έτους και το κόστος θα βαρύνει εφ’ εξής εξ ολοκλήρου τις ενδιαφερόμενες.

Αυτό υπενθύμισε σήμερα ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας κ. Γεώργιος Κρεατσάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή το 10ο Αθηναϊκό Συνέδριο για την Γυναικεία Υγεία & Νοσηρότητα το οποίο άρχισε σήμερα τις εργασίες του.

Όπως είπε ο κ. Κρεατσάς, από την 1η Δεκεμβρίου 2017 σταματά η δωρεάν χορήγηση των εμβολίων για τον HPV στις γυναίκες ηλικίας 18-26 ετών, επομένως οι ενδιαφερόμενες είτε θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν είτε από το νέο έτος θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα εμβόλια.

Αντιθέτως, θα συνεχιστεί κανονικά η κάλυψη του εμβολίου για τα ανήλικα κορίτσια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV ενδείκνυται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και για την πρόληψη άλλων καρκίνων και καλοήθων νοσημάτων που σχετίζονται με αυτόν.

Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Στη χώρα μας διατίθενται δύο εμβόλια εναντίον του HPV, που χορηγούνται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών σε κορίτσια ηλικίας 11 έως κάτω των 15 ετών. Εάν ο εμβολιασμός αρχίσει μετά τα 15, θα πρέπει να γίνουν τρεις δόσεις.

Παρά την δωρεάν χορήγηση, πάντως, η εμβολιαστική κάλυψη των κοριτσιών εναντίον του ιού στη χώρα μας είναι χαμηλή, καθώς φθάνει μόνο το 40% όταν σε χώρες όπως η Αυστρία είναι 95%, σύμφωνα με στοιχεία επιστημόνων από το «Αρεταίειο» Νοσοκομείο.

tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika