Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεκνοποίηση και θηλασμός ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο του μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τεκνοποίηση και θηλασμός ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο του μαστού

Νέες επιδημιολογικές έρευνες εστιάζουν στα οφέλη που προσφέρουν στις γυναίκες η τεκνοποίηση και ο θηλασμός, έναντι του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τη χειρουργό μαστού Φιορίτα Πουλακάκη, παρόλο που οι μελέτες αυτές δεν έχουν καταλήξει σε αδιάσειστα στοιχεία, εντούτοις δείχνουν σημαντικά οφέλη για τις γυναίκες που επιλέγουν τροφές οι οποίες δεν αυξάνουν τον λιπώδη ιστό, άρα και τα οιστρογόνα και ακολουθούν μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά καθώς και ελαιόλαδο.

Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο κίνδυνο έχουν οι γυναίκες που καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ σε ποσότητες, καθώς και οι δύο αυτές συνήθειες συνδέονται άρρηκτα με τον κίνδυνο καρκινογένεσης.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η σωματική άσκηση και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο θα θωρακίσει τις φυσικές άμυνες του γυναικείου οργανισμού, απέναντι και στον καρκίνο του μαστού, μειώνοντας τις πιθανότητες κινδύνου έως 30% και μάλιστα στην πλέον κρίσιμη ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Ελπιδοφόρα φαίνεται να αποδεικνύεται επίσης η σχέση της τεκνοποίησης και του θηλασμού έναντι του καρκίνου του μαστού.

Όπως αναφέρει η γιατρός, η πρωτογενής πρόληψη αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες γυναικών, ωστόσο, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να αποκτήσει παιδί πριν τα 35 της χρόνια, εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό, αλλά και να θηλάσει περισσότερο από δύο μήνες το μωρό της μετά τη γέννα.

Στη δευτερογενή πρόληψη οι ειδικοί προτείνουν τη μηνιαία αυτοεξέταση σε όλες τις ενήλικες γυναίκες, αλλά και την επιλογή των κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων.

Όπως αναφέρει η γιατρός, στη φαρέτρα των ειδικών υπάρχει πλέον πληθώρα εξετάσεων, όπως το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, η ελαστογραφία, η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση και η μαγνητική μαστογραφία, που βοηθούν στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Βογιατζής Ηλίας

Τα οφέλη της αιμοδοσίας, μάθε τα πάντα, σώσε τρεις ζωές και τη δική σου!

Βογιατζής Ηλίας

Το «Χρυσό Αίμα», το πιο πολύτιμο αίμα στον κόσμο, που το έχουν μόνο 43 άνθρωποι!

Βογιατζής Ηλίας