Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

«Το Tamiflu μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο νοσηλείας για γρίπη»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

«Το Tamiflu μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο νοσηλείας για γρίπη»

 

Το αντιϊικό φάρμακο Tamiflu μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκής της γρίπης και ανάγκης για εισαγωγή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη μελέτη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που την εκπόνησαν, διαπίστωσαν ακόμα ότι το φάρμακο μειώνει κατά μία ημέρα τη διάρκεια της νόσου.

Το Tamiflu, που περιέχει την δραστική ουσία οσελταμιβίρη, είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση πέρυσι, όταν η μεγαλύτερη έως τότε μελέτη  είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν αναχαιτίζει τη γρίπη και τις επιπλοκές της περισσότερο απ’ όσο ένα κοινό παυσίπονο.

Ωστόσο η νέα μελέτη καταλήγει σε ένα εντελώς αντίθετο συμπέρασμα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους τα ευρήματα από όλες τις κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν με το φάρμακο την περίοδο 1997-2001.

Άλλες από αυτές τις μελέτες είναι δημοσιευμένες σε ιατρικές επιθεωρήσεις και άλλες αδημοσίευτες (οι ερευνητές τις πήραν από την παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου).

Στις μελέτες αυτές είχαν συμμετάσχει συνολικώς περισσότεροι από 4.300 ενήλικες, οι σχεδόν μισοί εκ των οποίων είχαν πάρει οσελταμιβίρη.

Τα αποτελέσματα

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το φάρμακο:

* Μειώνει την διάρκεια της γρίπης κατά 20%. Οι εθελοντές που είχαν πάρει ανενεργές ουσίες (ψευδοφάρμακα) ήσαν κατά μέσον όρο άρρωστοι επί 123 ώρες, ενώ όσοι είχαν πάρει οσελταμιβίρη ήσαν άρρωστοι επί 98 ώρες.

* Ελαττώνει κατά 43% τον κίνδυνο επιπλοκής του αναπνευστικού για την οποία απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία. Πνευμονία έπαθε το 8,7% των εθελοντών με γρίπη που δεν πήραν οσελταμιβίρη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους πήραν το φάρμακο ήταν 4,9%.

* Μειώνει κατά 63% τις εισαγωγές στο νοσοκομείο εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε επίσης τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου που έχουν παρατηρηθεί και στις προγενέστερες, με τη ναυτία και τον έμετο να αναφέρονται στο 3,7% και στο 4,7% των ασθενών αντιστοίχως.

Ωστόσο δεν εντόπισε περισσότερες νευρολογικές ή ψυχολογικές διαταραχές στους λήπτες του.

«Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της οσελταμιβίρης έχουν αμφισβητηθεί εντόνως, με μερικούς ερευνητές να ισχυρίζονται ότι είναι λιγοστές οι ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά της», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άρνολντ Μόντο, καθηγητής Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Μίσιγκαν.

«Η μετανάλυσή μας παρέχει πειστικές ενδείξεις ότι η οσελταμιβίρη μειώνει την τυπική διάρκεια της γρίπης, τις επιπλοκές και τις εισαγωγές στο νοσοκομείο».

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea