Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα θαυμαστά οφέλη του (κόκκινου) αβγού και πώς να τα βάψετε με ασφάλεια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα θαυμαστά οφέλη του (κόκκινου) αβγού και πώς να τα βάψετε με ασφάλεια

Είναι ένα από τα πιο εύκολα σνακ, μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές (βραστό, τηγανητό, μελάτο, στη σαλάτα, σκέτο, στο σάντουιτς κ.ο.κ.) και το Πάσχα παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο, βάζοντάς μας στο… «παιχνίδι» τσουγκρίσματος. Τι μας χαρίζει, όμως, η κατανάλωση ενός αβγού;

  • Ένα μεγάλο βραστό αβγό περιέχει το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Α, το 5% του φυλλικού οξέος, το 7% της βιταμίνης Β5, το 9% της βιταμίνης Β12, το 15% της βιταμίνης Β2, το 9% του φώσφορου και το 22% του σελήνιου που χρειαζόμαστε την ημέρα. Συν τοις άλλοις, περιέχουν ποσότητες βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, βιταμίνης Β6, ασβεστίου και ψευδάργυρου. Όπως είναι φανερό, βρίσκονται ανάμεσα στις πιο θρεπτικές τροφές του πλανήτη.
  • Οι θερμίδες τους φτάνουν τις 77, με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 6 γραμμάρια καλών λιπαρών, χαρίζοντάς μας ενέργεια και δύναμη.
  • Είναι πλούσια σε χοληστερίνη (212 mg σε 1 αβγό), αλλά δεν σημαίνει ότι ανεβάζουν απαραίτητα τη χοληστερίνη στο αίμα, καθώς όταν τα καταναλώνουμε, το συκώτι παράγει λιγότερη, για να έχουμε ισορροπία. Στο 70% των ανθρώπων, μάλιστα, τα αβγά δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη, ενώ στο άλλο 30% τα αβγά αυξάνουν λίγο την ολική και την LDL.
  • Αυξάνουν και την καλή HDL χοληστερίνη. Όπως είναι γνωστό, τα υψηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και άλλα προβλήματα υγείας.
  • Η χολίνη τους είναι απαραίτητη στη δημιουργία μεμβράνης στα κύτταρα, ενώ η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τους είναι ωφέλιμες για την όραση.
  • Είναι χορταστικά και βοηθούν στο να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα

 

Τα θαυμαστά οφέλη του (κόκκινου) αβγού και πώς να τα βάψετε με ασφάλεια
 Συμβουλές για να τα βάψετε σωστά και με ασφάλεια
  • Μην πλύνετε τα αβγά σας πριν τη βαφή, προκειμένου να διατηρήσετε το προστατευτικό τους περίβλημα που θα αποτρέψει την είσοδο μικροοργανισμών στο εσωτερικό τους.
  • Μην αφήσετε τη βαφή των αβγών περισσότερο χρόνο απ’ όσο αναγράφει και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες.
  • Βάλτε λίγο ξίδι για τη σταθεροποίηση του χρώματος.
  • Στραγγίξτε τα μετά τη βαφή σε χάρτινη αβγοθήκη.
  • Αφού στεγνώσουν, αλείψτε την επιφάνειά τους με λάδι και αφήστε τα ξανά να στεγνώσουν

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης