Newsitamea.gr
Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ

Tα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στα πόδια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Tα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στα πόδια
Tα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στα πόδια

Tα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στα πόδια

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του σώματος με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή φλεγμονή σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν αριθμό συμπτωμάτων εξασθένησης στα πόδια.
Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας, όμως ένας αριθμός από φάρμακα είναι διαθέσιμα και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων ή στην τροποποίηση και επιβράδυνση της προόδου της ασθένειας.

Αδυναμία

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από διαφορετικά συμπτώματα που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον ασθενή. Η αδυναμία στους μύες είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αν και η αδυναμία αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε μυ στο σώμα, η αδυναμία των κάτω άκρων μπορεί να δημιουργήσει τα πιο σοβαρά προβλήματα σε έναν ασθενή με τη συγκεκριμένη νόσο. Η αδυναμία αυτή μπορεί να προκαλέσει θέματα όπως πτώση άκρου ποδός (foot drop) ή σύρσιμο του ποδιού. Αυτές οι συνθήκες παρεμποδίζουν σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να παραμείνει κινητικό και να φέρνει εις πέρας όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι βοηθητικές συσκευές, όπως μπαστούνι, περιπατητής ή αναπηρική καρέκλα μπορεί να παρέχουν ανακούφιση στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα στο πόδι.

Σπαστικότητα

Ενώ η μυϊκή σπαστικότητα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τύπο μυών του σώματος, οι μύες των ποδιών προσβάλλονται συνηθέστερα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό το σύμπτωμα παρουσιάζεται σε περίπου το 62% των ασθενών με την προοδευτική μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η σπαστικότητα προκαλεί δυσκαμψία ή ακούσιες μυϊκές συσπάσεις ή κινήσεις. Υπάρχουν δύο τύποι σοβαρής σπαστικότητας που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η σπαστικότητα καμπτήρων μυών και η σπαστικότητα εντεινόντων μυών. Η σπαστικότητα καμπτήρων μυών επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους μηριαίους και τους καμπτήρες του ισχίου και μπορεί να είναι δύσκολο να λυγίσει κανείς τους γοφούς ή τα γόνατα κανονικά. Η σπαστικότητα εντεινόντων μυών επηρεάζει κυρίως τους τετρακέφαλους και τους προσαγωγούς και μπορεί να αναγκάσει τα πόδια να παραμένουν σφιγμένα μεταξύ τους ή να διασταυρώνονται οι αστράγαλοι. Διάφορες μορφές άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στα πόδια σε ορισμένους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Χρόνιος πόνος

Ο συχνός, χρόνιος πόνος, είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που βιώνουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με μελέτες, το 55% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικό πόνο σε κάποιο χρονικό σημείο, ενώ ο χρόνιος πόνος αναφέρθηκε από το 48% των ασθενών αυτών. Ενώ ο πόνος μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, στο πόδι είναι πιο συχνός. Ο χρόνιος πόνος στα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας να σταθεί κανείς ή να περπατήσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στο πόδι που σχετίζεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα ή εναλλακτικές θεραπείες, όπως η γιόγκα ή ο βελονισμός.

Tα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στα πόδια
Tα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στα πόδια

*** Τι είναι η Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ( «ΣκΠ» ή επίσης γνωστή ως «πολλαπλή σκλήρυνση») είναι μια από τις συχνότερες αιτίες μη τραυματικής νευρολογικής ανικανότητας μεταξύ ατόμων νεαρής και μέσης ηλικίας. Είναι μια χρόνια, αυτοάνοση νόσος, η οποία ενεπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, προσβάλλοντας ένα σημαντικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα συμπτώματα, η σοβαρότητα και η πορεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με τη θέση και την έκταση της βλάβης εντός του νευρικού συστήματος. Η νόσος συνήθως εξελίσσεται (επιδεινώνεται) με την πάροδο των ετών οδηγώντας σε ποικίλο βαθμό αναπηρίας σε ορισμένους, αν όχι σε όλους τους ασθενείς.

H νόσος εμφανίζεται, όταν τα λεμφοκύτταρα, που μπορούν σε φυσιολογικές συνθήκες να διακρίνουν ανάμεσα στο τι είναι «δικό τους» και τι είναι «ξένο», αναγνωρίζουν εσφαλμένα το προστατευτικό έλυτρο μυελίνης γύρω από τους άξονες των νευρώνων στο ΚΝΣ ως ξένο και προχωρούν στην προσβολή του σαν να ήταν ένας ιός-εισβολέας .Η φλεγμονή – η οποία αρχίζει και διαιωνίζεται, στο πλαίσιο της αυτοάνοσης απάντησης – αρχικά έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της μυελίνης (απομυελίνωση). Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλαπλές περιοχές και αφήνει πλάκες μόνιμης ιστικής ουλής, οι οποίες ονομάζονται σκλήρυνση. Οι κατεστραμμένες περιοχές είναι γνωστές ως φλεγμονώδεις πλάκες ή βλάβες και είναι χαρακτηριστικές της νόσου.

Η απομυελίνωση διακόπτει αποτελεσματικά τα μηνύματα που ταξιδεύουν κατά μήκος των προσβεβλημένων νευρικών ινών, επιβραδύνοντάς τα, περιπλέκοντάς τα και αποστέλλοντάς τα κατά λάθος σε διαφορετική νευρική ίνα, ή σταματώντας τελείως τη διέλευσή τους. Ο αντίκτυπος αυτού και ως εκ τούτου των νευρολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας εξαρτάται από τη θέση και την έκταση της απομυελίνωσης. Με την πάροδο του χρόνου, η μυελίνη μπορεί να καταστραφεί πλήρως, καθώς και τα ολιγοδενδροκύτταρα (τα κύτταρα, που παράγουν και διατηρούν τη μυελίνη στο ΚΝΣ) και οι ίδιοι οι άξονες. Ο κατεστραμμένος νευρωνικός ιστός στη συνέχεια αντικαθίσταται από τη διόγκωση των αστροκυττάρων – μια διαδικασία που είναι γνωστή ως γλοίωση.

Αν και η απομυελίνωση είναι μέχρι ενός σημείου αναστρέψιμη, η καταστροφή των αξόνων, η οποία τυπικά συντελείται σε μετέπειτα στάδιο της πορείας της νόσου, είναι μη αναστρέψιμη και ως εκ τούτου μείζων παράγοντας στη μόνιμη ανικανότητα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένες μορφές της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Υπάρχουν τέσσερις κύριες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας:

Υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα

Δευτεροπαθώς προϊούσα

Πρωτοπαθώς προϊούσα

Προϊούσα – υποτροπιάζουσα

medinova.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika