Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Τα ψηλά τακούνια ενοχοποιούνται για αρθρίτιδα στα γόνατα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα ψηλά τακούνια ενοχοποιούνται για αρθρίτιδα στα γόνατα

Οι γόβες στιλέτο δεν είναι μονάχα επώδυνες μερικές φορές, αλλά μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες αρθρίτιδας αργότερα στη ζωή.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το περπάτημα με τακούνια που υπερβαίνουν τα 4,5 εκατοστά, προκαλεί αλλαγές στη βάδιση παρόμοιες με εκείνες που βλέπουν οι γιατροί στις γυναίκες με αρθρίτιδα στα γόνατα.

Επειδή, όμως, είναι αφύσικος αυτός ο τρόπος βαδίσματος, προκαλεί φθορές στα γόνατα – και αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί είναι η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, οι οποίοι κατέγραψαν τον τρόπο βαδίσματος 14 εθελοντριών, καθώς περπατούσαν με διάφορα είδη παπουτσιών – από τα ίσια αθλητικά έως τα ψηλοτάκουνα.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Ορθοπεδικής Έρευνας» (JOR), όσο αυξανόταν το ύψος των τακουνιών, τόσο άλλαζε ο τρόπος βαδίσματος, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων των γονάτων τους.

Οι αλλαγές ήταν ακόμα πιο εμφανείς στις γυναίκες οι οποίες διέθεταν και περιττά κιλά, προσθέτουν.

«Πολλές από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν με το αυξανόμενο ύψος των τακουνιών και το αυξανόμενο βάρος είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται με την ηλικία και με την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας», σημειώνουν στο άρθρο τους.

Και συνεχίζουν: «Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση ψηλών τακουνιών, ιδίως σε συνδυασμό με περίσσιο σωματικό βάρος, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες».

tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρόνιος πόνος: Ο καταστροφικός παράγοντας που επιδεινώνει τη φλεγμονή και επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Efi Nika

Καρκίνος Προστάτη: Γιατί αμφισβητείται το PSA για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου

Efi Nika

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea