Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Τα πολλά γλυκά αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στους άνδρες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ζάχαρη δεν βλάπτει μόνο τα δόντια και τα κιλά, αλλά ίσως και την ψυχική υγεία, σύμφωνα με μία νέα, 30ετή μελέτη.

Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL), συνέκριναν την κατανάλωση ζάχαρης από περισσότερους από 8.000 Βρετανούς, οι οποίοι συμπλήρωναν τακτικά αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη υποβάλλονταν επίσης σε εξετάσεις, οι οποίες αξιολογούσαν μεταξύ άλλων την ψυχική κατάστασή τους και κυρίως το αν έπασχαν από αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνδρες που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη από τρόφιμα και ροφήματα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτές τις ψυχικές διαταραχές, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν την λιγότερη.

Στην πραγματικότητα, όσοι έτρωγαν πάνω από 67 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη σε κάθε πενταετία, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερα από 39,5 γραμμάρια την ημέρα, γράφουν στην επιθεώρηση Scientific Reports. Ωστόσο ανάλογη διαφορά δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Αν και 67 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα ακούγονται πολλά, αντιστοιχούν περίπου στην ποσότητα που καταναλώνει ο μέσος άνδρας στη Δύση, λένε οι ερευνητές.

«Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συσχετίζεται με πολλές αρνητικές εκβάσεις στην υγεία και η μελέτη μας υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμα μία, με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδίως στους άνδρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνικα Κνούπελ, διδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας του UCL.

«Ασφαλώς υπάρχει σωρεία παραγόντων που επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας ψυχικής διαταραχής, αλλά η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

Η δρ Κνούπελ παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο η μελέτη δεν βρήκε ανάλογη συσχέτιση της ζάχαρης με την ψυχική υγεία των γυναικών, αλλά εκτίμησε ότι αυτό αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα γλυκά προκαλούν θετικά συναισθήματα βραχυπρόθεσμα και συχνά όσοι νιώθουν κακοδιάθετοι τρώνε, λ.χ., λίγη σοκολάτα για να πετύχουν ψυχική ανάταξη.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τακτική αυτή ασκεί την αντίθετη δράση μακροπρόθεσμα (ακριβώς όπως το χειμώνα νιώθει ζεστασιά για λίγο όποιος πιει αλκοόλ, αλλά λίγη ώρα αργότερα εντείνεται το αίσθημα του ψύχους).

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές είναι οι συμπεριφορές ενός ερωτευμένου άντρα

Γιώργος Newsitamea

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika