Newsitamea.gr
Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Σ.Κ.Π. στην Τρίτη Ηλικία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 ms-sklirinsi-kata-plakas

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Σ.Κ.Π. στην Τρίτη Ηλικία

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η νόσος προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά γενικά ξεκινά μεταξύ των ηλικιών 15 και 50. Η Σ.Κ.Π. μπορεί να επηρεάσει τους ηλικιωμένους, και σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν είναι τα ίδια όπως σε άλλα άτομα που τους έχει διαγνωστεί. Φαίνεται ότι τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να είναι τυχαία και διαρκούν για διαφορετικές χρονικές περιόδους. Τα παρακάτω είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης στους ηλικιωμένους.

Οπτικά συμπτώματα

Πολλαπλές επιπτώσεις στο οπτικό νεύρο, όπου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης. Μερικά από τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στους ηλικιωμένους είναι θολή όραση, απώλεια της όρασης χρωμάτων, τύφλωση, διπλή όραση και φώτα που αναβοσβήνουν όταν τα μάτια κινούνται. Οι ηλικιωμένοι μπορεί επίσης να αισθάνονται πόνο στο μάτι, έχουν σπασμωδικές κινήσεις των ματιών, σταθερή και υπέρβαση των οφθαλμικών κινήσεων, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δύο μάτιών και μη φυσιολογική ανταπόκριση του οφθαλμού.

Κινητικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Σ.Κ.Π. είναι πιο αισθητά στους άλλους,οι επιπτώσεις διαταραχής των κινητικών δεξιοτήτων. Αυτά τα συμπτώματα και πάλι ποικίλουν από άτομο σε άτομο και δεν έχουν μια συγκεκριμένη ηλικία για το πότε αρχίζουν. Ωστόσο, μερικά από τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, που μπορεί να επηρεάσει τους ηλικιωμένους είναι η μυϊκή αδυναμία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ήπια ή μερική παράλυση, ολική ή σχεδόν ολική απώλεια της μυϊκής δύναμης και η απώλεια του μυϊκού τόνου που προκαλεί δυσκαμψία, πόνο και περιορισμό της χρήσης των άκρων. Άλλα συμπτώματα όπως η ομιλία, απώλεια μυϊκής μάζας, ακούσια σύσπαση των μυών, προβλήματα στη στάση του σώματος, τικ, σπασμωδικές και τη συστροφή των μυών, ακούσια κίνηση των ποδιών ( Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών -Σ.Α.Π. ) και *κωλυσιεργία.
*Η ενέργεια του κωλυσιεργώ, η διαρκής παρεμβολή ή επίκληση εμποδίων, πραγματικών ή τεχνιτών, σε μια διαδικασία με σκοπό αυτή να καθυστερήσει ή να μην ολοκληρωθεί.

Αισθητικά και συναισθηματικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσουν διάφορα είδη των συναισθημάτων στο σώμα, το οποίο θα δώσει διαφορετικά αισθητικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Η Σ.Κ.Π. μπορεί να προκαλέσει μερικό μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, βουητό και δονήσεις αισθήσεων. Οι ηλικιωμένοι μπορεί επίσης να αισθάνονται πλήρες μούδιασμα ή απώλεια της αίσθησης, πόνο χωρίς προφανή αιτία, κάψιμο, φαγούρα και ηλεκτρικό σοκ. Αισθήσεις ότι κινείτε το κεφάλι, απώλεια της αίσθησης της θέσης των μερών του σώματος και πόνο του προσώπου.

Συμπτώματα συντονισμού και ισορροπίας

Συχνά τα άτομα με ΣΚΠ αισθάνονται την απώλεια του συντονισμού και έχουν δυσκολία στο να διατηρήσουν την ισορροπία τους. Μερικά από τα συμπτώματα της ασθένειας του συντονισμού έχουν επιπτώση στην ισορροπία. Τρέμουν και δεν μπορούν να εκτελέσουν λεπτές κινήσεις, σταθερή επιχείρηση ή υπέρβαση κινήσεων των άκρων. Ανώμαλη λειτουργία στο εσωτερικό αυτί, ναυτία, εμετό ή ευαισθησία όταν ταξιδέψει ο ασθενής. Προβλήματα συντονισμού στην ομιλία, τραύλισμα και αργή ανατροφοδότηση της θέσης των άκρων. Μπορεί να υπάρχει μια απώλεια της ικανότητας να παράγουν ταχέως εναλλασσόμενες κινήσεις, για παράδειγμα να μετακινηθούν σε ένα ρυθμό.

Συμπτώματα εντέρου, της ουροδόχου κύστης και της σεξουαλικής απόδοσης

Δυστυχώς, τα συμπτώματα της Σ.Κ.Π. δεν εισάγουν διακρίσεις για το πού θα επηρεάσουν το σώμα. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν το έντερο, την ουροδόχο κύστη και τη σεξουαλική απόδοση. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιτακτική ούρηση και την ακράτεια. Δυσκολίες στην ούρηση και κατακράτηση υγρών.Στο αρσενικό ή στο θηλυκό ανικανότητα ή αδυναμία επίτευξης οργασμού ή να εκσπερματώνει. Διεγείρεται σεξουαλικά σπάνια, έχει ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου αφόδευσης και ακράτεια εντέρου.

Γνωστικά συμπτώματα

Η Σ.Κ.Π. προσβάλλει όλες τις περιοχές του σώματος και δεν έχει κάποια γνωστικά συμπτώματα. Ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα μνήμης, λήθη, αργή ανάκληση λέξης, άνοια, ταλάντευση ή και ευφορία στη διάθεση. Διπολικό σύνδρομο από το άγχος και απομείωση στην κατανόηση του λόγου και την παραγωγή.

Άλλα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Σ.Κ.Π. είναι ένας μακρύς κατάλογος για τις περιοχές του σώματος. Αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά για πολλές άλλες ασθένειες. Επίσης, επειδή μπορεί να έχετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει ότι έχετε Σ.Κ.Π. . Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, ζητήστε ιατρική συμβουλή από το γιατρό σας. Κάποια άλλα συμπτώματα που δεν ταιριάζουν απαραιτήτως σε μια κατηγορία είναι κόπωση, αύξηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων με τη θερμότητα, παλινδρόμηση, οξέος διαταραγμένη αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα κατάποσης, αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχή ύπνου, κρύο σώμα και προβλήματα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.

 

  * Επιμέλεια :Μαρία Κρεμμύδα 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea