Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα οφέλη της γλουταμίνης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα οφέλη της γλουταμίνης

Σημαντική για το ανοσοποιητικό, τον εγκέφαλο και την πέψη η γλουταμίνη

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευαγγέλου Ιωάννα, μας εξηγεί τι ακριβώς είναι η γλουταμίνη, ποια είναι τα οφέλη της και από ποιες διατροφικές πηγές μπορούμε να τη λάβουμε.

Τι είναι η γλουταμίνη;
Είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σχηματιστεί από το ανθρώπινο σώμα. Η L-γλουταμίνη μπορεί να μετατραπεί σε L-γλουταμικό οξύ και αντιστρόφως.

Βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φαίνεται να είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και την πέψη.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, των χειρουργικών επέμβασεων, των λοιμώξεων και του παρατεταμένου στρες, καθώς και η έντονη φυσική δραστηριότητα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλουταμίνης και η λήψη συμπληρώματος να είναι χρήσιμη.

Τα οφέλη της γλουταμίνης

Το γιαούρτι αποτελεί διατροφική πηγή γλουταμίνης

Ποια είναι τα οφέλη της;

Τραυματισμοί και γρήγορη ανάρρωση
Μετά από τραυματισμούς, λοιμώξεις, εγκαύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις, το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία είναι δυνατόν να μειώσει τα επίπεδα της γλουταμίνης.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη γλουταμίνης βοηθά στη μείωση του ποσοστού του θανάτου από τραύμα σε βαρέως πάσχοντες ανθρώπους.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα γλουταμίνης ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τις λοιμώξεις (κυρίως λοιμώξεις που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση).

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)
Η γλουταμίνη βοηθά στην προστασία του βλεννογόνου. Για το λόγο αυτό, μερικοί έχουν προτείνει ότι οι άνθρωποι που έχουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn) μπορεί να μην έχουν αρκετή γλουταμίνη. Ωστόσο, σε 2 κλινικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων γλουταμίνης δεν βελτίωσε τα συμπτώματα της νόσου του Crohn. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.

HIV / AIDS
Οι άνθρωποι με τον ιό HIV ή το AIDS συχνά έχουν σοβαρή απώλεια βάρους (ιδιαίτερα απώλεια μυϊκής μάζας). Μελέτες, έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων γλουταμίνης, μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και Ε, β-καροτένιο και σελήνιο, μπορεί να αυξήσει  το σωματικό βάρος και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το γαντρεντερικό σωλήνα.

Αθλητές
Οι αθλητές που προπονούνται για αθλήματα αντοχής (όπως μαραθώνιους) έχουν αυξημένες ανάγκες γλουταμίνης.

Ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας του χαμηλού ανοσοποιητικού των μαραθωνοδρόμων, ιδιαίτερα σε περιόδους υπεπροπόνησης.

Τα οφέλη της γλουταμίνης

Για έξτρα γλουταμίνη, βάλτε σπανάκιστο πιάτο σας

Καρκίνος
Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο έχουν χαμηλά επίπεδα γλουταμίνης. Συμπληρωματική γλουταμίνη δίνεται συχνά σε υποσιτιζόμενους ασθενείς με καρκίνο, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ραδιοθεραπεία και μερικές φορές χρησιμοποιείται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η γλουταμίνη, επίσης φαίνεται να έχει βοηθήσει στη μείωση στοματίτιδας (φλεγμονή του στόματος) αλλά και της διάρροιας, που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία.

Πνευματική λειτουργία
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το αν τα συμπληρώματα L-γλουταμίνης μπορούν να βελτιώσουν ή να μεταβάλλουν την εγκεφαλική λειτουργία. Κάποιες αναφορές για την L-γλουταμίνη δείχνουν ότι βοηθά στην κατάθλιψη, ενώ άλλες σχετικά με το L-γλουταμικό οξύ και το GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ) δείχνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας .

Διαιτητικές πηγές γλουταμίνης
Βόειο κρέας, χοιρινό και πουλερικά, γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο, τυρί cottage, ωμό σπανάκι, μαϊντανός και λάχανο.

Ιωάννα Ευαγγέλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ:  www.ioannaevaggelou.gr , www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika