Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ισχυρά συναισθήματα μπορούν να ενδυναμώσουν τη μνήμη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα ισχυρά συναισθήματα μπορούν να ενδυναμώσουν τη μνήμη

Τα ισχυρά συναισθήματα μπορούν να ενδυναμώσουν τη μνήμη

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να κρατά αποθηκευμένες μνήμες για γεγονότα που είχαν έντονη συναισθηματική φόρτιση σε μας.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές ο εγκέφαλος μπορεί να θυμάται εικόνες ή γεγονότα τα οποία αποτελούν μια τραυματική εμπειρία καθώς συνοδεύονται από μια έντονη συναισθηματική φόρτιση. Μελετώντας για παράδειγμα τον αντίκτυπο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική είδαν πόσο είχαν επηρεάσει την μνήμη των ανθρώπων οι έντονες συγκινησιακές στιγμές που έζησαν και πως απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία για το κάθε άτομο ώστε να τα έχει καταγράψει στη μνήμη του.

Όπως λένε οι ειδικοί ένα τέτοιο γεγονός ο εγκέφαλος το καταγράφει έντονα και το θυμάται ενώ ένα ουδέτερο γεγονός, όπως μια έξοδό μας για διασκέδαση ξεφεύγει αργότερα της μνήμης μας, καθώς τα συναισθήματα είναι αυτά που αυξάνουν τη δύναμη της μνήμης στο πέρασμα του χρόνου.

Αρνητικά ή θετικά συναισθήματα αν είναι έντονα έχουν τη δύναμη σύμφωνα με τους επιστήμονες να καταγράψουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας γεγονότα και καταστάσεις που είτε μας χαροποιούν είτε μας στενοχωρούν.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Βογιατζής Ηλίας

Τα οφέλη της αιμοδοσίας, μάθε τα πάντα, σώσε τρεις ζωές και τη δική σου!

Βογιατζής Ηλίας

Το «Χρυσό Αίμα», το πιο πολύτιμο αίμα στον κόσμο, που το έχουν μόνο 43 άνθρωποι!

Βογιατζής Ηλίας