Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Τα ιατρικά λάθη είναι μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι αναμφισβήτητο ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η συντελεσθείσα ιατρική πρόοδος στον διαγνωστικό και θεραπευτικό τομέα υπήρξε αλματώδης.

Σήμερα έχουν περιοριστεί ή και εξαλειφθεί τα κύματα των αρρώστων που κατέφευγαν στο εξωτερικό, ακόμα και για εξετάσεις check up, και σχεδόν τα πάντα αντιμετωπίζονται όπως στο εξωτερικό. Ομως η άσκηση της Iατρικής, ακόμα και της μη επεμβατικής, εξακολουθεί να λειτουργεί ως «αμφίστομη μάχαιρα». Τα φάρμακα και οι επεμβάσεις που μπορούν να σώσουν μια ζωή, μπορεί και να την αφαιρέσουν εάν οι ιατρικές πράξεις δεν συντελούνται κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο από έμπειρες επιστημονικές ομάδες.

Η είδηση ωστόσο που προκαλεί δέος έρχεται από την Αμερική, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας (BMJ). Πρόκειται για μελέτη που διεξήχθη επί μία οκταετία και έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η μελέτη αυτή λέει ότι τρίτη αιτία θανάτου στην Αμερική, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τους καρκίνους, είναι τα ιατρικά λάθη με 250.000 θύματα τον χρόνο και περίπου 35 εκατ. νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι τι συμβαίνει στη χώρα μας με τις εκατοντάδες ιατρικά συγκροτήματα και τα περίεργα «Ινστιτούτα».

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι στην παγκόσμια κατάταξη του προσδόκιμου επιβίωσης, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και σιγά σιγά κατρακύλησε στην 26η θέση πίσω από όλα τα μεσογειακά ευρωπαϊκά κράτη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία). Τι έχει αλλάξει εν τω μεταξύ;

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι φέτος είχαμε ρεκόρ θανάτων όλων των εποχών στην Ελλάδα από την εποχική γρίπη. Αισίως 197 οι νεκροί, περισσότεροι ακόμα και από τον καιρό της μεγάλης πανδημίας.

Εκείνο που επίσης γνωρίζουμε είναι ότι η τελευταία μελέτη (SYNTAX) που δημοσιεύθηκε φέτος στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας και διερεύνησε τους θανάτους που συνέβησαν στην Αμερική μια πενταετία έπειτα από εγχείρηση bypass ή εμφύτευση stents (μπαλονάκι), τα θανατηφόρα εμφράγματα ήταν έξι φορές περισσότερα στην ομάδα των stents (μπαλονάκι) συγκριτικά με την ομάδα του bypass.

Αραγε, τι συμβαίνει στη χώρα μας; Ποιος ελέγχει εάν οι επεμβάσεις γίνονται με βάση τις διεθνώς αποδεκτές ενδείξεις ή, το κυριότερο, ποιος γνωρίζει πόσοι ζουν μια πενταετία μετά τις επεμβάσεις αυτές;

Πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι ύστερα από μια επιτυχή εγχείρηση bypass ή εμφύτευση stent δεν υπάρχει κίνδυνος νέου εμφράγματος ή αιφνιδίου θανάτου.

Μήπως η χώρα βρίσκεται στο έλεος του καλού Θεού της;

Τι, άραγε, να λέει το υπουργείο Υγείας για όλα αυτά;

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea