Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα φρούτα και τα λαχανικά επιβραδύνουν τη νόσο του Lou Gehrig

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα φρούτα και τα λαχανικά επιβραδύνουν τη νόσο του Lou Gehrig

 Ανάμεσα στα άλλα καλά που έχει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, βρίσκεται κι αυτό: μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αμυοατροφικής πλευρικής σκλήρυνσης.

Γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig, του διάσημου παίκτη του μπέιζμπολ που πέθανε από αυτήν το 1941, η αμυοατροφική πλευρική σκλήρυνση είναι μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που προκαλεί μυϊκή αδυναμία, αναπηρία και οδηγεί στο θάνατο.

Οι ειδικοί λένε ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην έναρξη της νόσου, όσο και στην εξέλιξή της, με τον επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου της Κολούμπια να αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση ανάμεσα στη δίαιτα και τη νόσο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά επιβραδύνουν τη νόσο του Lou Gehrig

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες και τα καροτενοειδή τους έχουν σημαντικές επιδράσεις στην υγεία και ειδικά σε όσους πάσχουν από αμυοατροφική πλευρική σκλήρυνση

Η εξέλιξή της είναι συνήθως γρήγορη, με μέσο εύρος επιβίωσης τους 20 με 48 μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal JAMA Neurology φανερώνει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά στοιχεία και καροτενοειδή, συνδέονται με καλύτερη εξέλιξη της νόσου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Jeri Nieves, συστήνει στους ασθενείς να καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά, όπως επίσης και δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, ψάρι και πουλερικά. Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτές οι τροφές μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξη και άλλων ασθενειών, αν και η μελέτη βασίστηκε στις απαντήσεις 302 ασθενών σε ερωτηματολόγιο και μπορεί να μην αναπαριστούν την πραγματική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφευχθούν εν προκειμένω; Το γάλα και τα αλλαντικά φαίνεται ότι κάνουν κακό σε ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika