Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα φάρμακα της χοληστερίνης ίσως καταπολεμούν τον καρκίνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι στατίνες, τα διάσημα φάρμακα που καταπολεμούν την υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να μειώνουν σημαντικά και τον κίνδυνο θανάτου από τέσσερις από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν «εκπληκτικές μειώσεις» στη θνησιμότητα από καρκίνο στους ασθενείς που είχαν και υψηλή χοληστερόλη για την οποία έπαιρναν κάποια στατίνη.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση του ιατρικού ιστορικού σχεδόν 1 εκατομμυρίου ασθενών μίας βάσης ιατρικών δεδομένων, οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί σε βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ 2000 και 2013. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν συγκρίθηκαν στη συνέχεια με τα στοιχεία θνησιμότητας από την Εθνική Στατιστική Αρχή της χώρας.

Από τους ασθενείς αυτούς, σχεδόν 8.000 έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα, 5.500 από καρκίνο του μαστού, 4.600 είχαν καρκίνο του προστάτη και 4.500 είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όπως είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο Καρδιαγγειακής Βιολογίας (FCVB 2016) που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογία στην Φλωρεντία, η θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη ήταν μειωμένη κατά 47% σε όσους από αυτούς έπαιρναν στατίνες.

Αντίστοιχα, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού ήταν μειωμένη κατά 43%, από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 30% και από καρκίνο του πνεύμονος κατά 22%.

Ωστόσο ο ερευνητής δρ Ραούλ Ποτλούρι, λέκτορας Κλινικής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Άστον, στο Μπέρμιγχαμ, έσπευσε να επισημάνει πως τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι οι στατίνες επηρεάζουν τον καρκίνο καθ’ εαυτό.

«Οι στατίνες προκαλούν μερικές από τις καλύτερες επιβιώσεις που βλέπουμε με καρδιολογικά φάρμακα και το πιθανότερο είναι πως επειδή ωφελούν την καρδιά, ασκούν προστατευτική δράση στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη ή του παχέος εντέρου», είπε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λέσλι-Ανν Μάρτιν, από το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) του Λονδίνου, χαρακτήρισε τα νέα ευρήματα ως «εξαιρετικά σημαντικά» αλλά πρόσθεσε πως θα ήταν πρόωρο να γίνει η παραμικρή σύσταση για χορήγηση στατινών σε ασθενείς που δεν τις παίρνουν ήδη για τη χοληστερόλη τους.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Βογιατζής Ηλίας

Τα οφέλη της αιμοδοσίας, μάθε τα πάντα, σώσε τρεις ζωές και τη δική σου!

Βογιατζής Ηλίας

Το «Χρυσό Αίμα», το πιο πολύτιμο αίμα στον κόσμο, που το έχουν μόνο 43 άνθρωποι!

Βογιατζής Ηλίας