Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Τα άγνωστα επιδόματα του ΟΑΕΔ και πώς να τα πάρετε!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Υπάρχουν αρκετά επιδόματα του ΟΑΕΔ που είναι άγνωστα στους περισσότερους. Και όμως δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών είναι όχι μόνον άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι.

Τα επιδόματα αυτά χορηγούνται από τον Οργανισμό ως πρόσκαιρη οικονομική στήριξη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία αυτά είναι τα “κρυμμένα” επιδόματα του ΟΑΕΔ αλλά και ο τρόπος που θα τα πάρετε:

1 Επίδομα μακροχρόνια ανέργων

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άνεργοι ηλικίας 20 έως 66 ετών, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ και έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας. Εάν ο μακροχρόνια άνεργος έχει προστατευόμενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματός του, που απαιτείται για να λάβει το επίδομα, προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν υποβάλει την αίτησή τους δύο μήνες από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο τον δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.

2 Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης λόγω ανεργίας

Το δικαιούνται όσοι παραμένουν άνεργοι επί έναν μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λπ.).

Το ποσό είναι 190 ευρώ και καταβάλλεται με απόφαση του διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας παροχών του ΟΑΕΔ, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία υποβάλλεται στην υπηρεσία παροχών του τόπου κατοικίας του, μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος υπάρχουν κριτήρια σε ό,τι αφορά το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου.

3 Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων ΟΑΕΔ

Οι άνεργοι που δεν έχουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί κ.λπ.) και παραμένουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον τρεις μήνες, δικαιούνται το επίδομα αυτό, το οποίο ισούται με 15 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας και καταβάλλεται ανά τρίμηνο σε τρεις συνολικά δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.

Προϋπόθεση για να λάβουν το βοήθημα είναι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 60 ημερομίσθια κατά τη διάρκεια του δωδεκαμήνου που προηγείται της υποβολής της αίτησης για το εν λόγω βοήθημα και της εγγραφής τους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει ένα καθορισμένο ποσό.

4 Επίδομα επίσχεσης εργασίας ή λόγω διακοπής εργασιών της επιχείρησης

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης και αδυναμίας για οποιονδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας. Θα πρέπει, επίσης, να παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες και να έχουν πραγματοποιήσει 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται του τριμήνου της ανεργίας.

Το επίδομα ανέρχεται σε 293 ευρώ τον μήνα και ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο έτος. Επίσης, ο μισθωτός ο οποίος είναι σε επίσχεση εργασίας μπορεί να λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ (360 ευρώ), εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

5 Eπιδότηση νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας

Πάνω από 5.500 άνεργοι νέοι από 20 έως και 29 ετών, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα λαμβάνοντας τίτλο σπουδών οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, λαμβάνουν αυτό το επίδομα από τον ΟΑΕΔ, ύψους 73,37 ευρώ τον μήνα, για πέντε μήνες.

Προϋπόθεση είναι να εγγραφούν στα ειδικά μητρώα ανέργων το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από τη λήψη του πτυχίoυ και για τους άνδρες έως τρεις μήνες αφότου έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί. Ωστόσο, από το 2017 το επίδομα αυτό θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την αίτησή τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

6 Παροχή λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη

Σκοπός του «λογαριασμού προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη» είναι η πληρωμή ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών έως τριών μηνών που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και εμπίπτει στο χρονικό διάστημα έξι μηνών που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη της πτώχευσης.

Ο ΟΑΕΔ υποκαθιστά τον εργοδότη στα αντίστοιχα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ για τις αποδοχές αυτές καταβάλλει τις ανάλογες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Οι τυχόν ανεξόφλητες αποδοχές που καταβάλλονται στους δικαιούχους πρέπει να εμπίπτουν μέσα στο χρονικό διάστημα των τελευταίων έξι μηνών.

Δικαιούχοι της παροχής είναι οι εργαζόμενοι επιχείρησης που κηρύχθηκε σε πτώχευση ύστερα από δικαστική απόφαση ή επιχείρησης που τέθηκε σε εκκαθάριση ή επιχείρησης (ασφαλιστικής) της οποίας ανακαλείται η άδεια λειτουργίας κ.ά.

Δημοκρατία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι επίσημο: Αυτή είναι η πιο όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας – Δεν είναι ούτε το Ναύπλιο, ούτε τα Χανιά

Efi Nika

Όταν το μωρό μου διαγνώστηκε με παιδικό αλτσχάιμερ

Efi Nika

“Χλώμιασαν” χιλιάδες Έλληνες ιδιοκτήτες: Αλλάζουν όλα με τον ΕΝΦΙΑ, μαθεύτnκαν τα δuσάρεστα για το 2024

Efi Nika