Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Σ.Κ.Π. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 6 στάδια που με βοήθησαν να ξεφύγω από την απαισιοδοξία που έφερε στη ζωή μου η Σ.Κ.Π.!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ta-6-stadia-pou-me-voithisan-na-xefigo-apo-tin-apesiodoxia-pou-efere-sti-zoi-mou-i-s-k-p

Τα 6 στάδια που με βοήθησαν να ξεφύγω από την απαισιοδοξία που έφερε στη ζωή μου η Σ.Κ.Π.

Σε ηλικία μόλις 22 ετών, ένας ανεπιθύμητος εχθρός μπήκε στη ζωή μου απρόσμενα. Δεν είχα καταλάβει τι είχε συμβεί. Σε εκείνη τη φάση της ζωής μου, βρισκόμουν σε πλήρη σύγχυση.

Είχα σκλήρυνση κατά πλάκας. Αιφνιδιάστηκα από την άφιξή της. Μου χτύπησε την πόρτα σε μία περίοδο της ζωής μου κατά την οποία θα έπρεπε να είμαι ξέγνοιαστη και να μην καταβάλλομαι από την αβεβαιότητα μίας ασθένειας.

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έπρεπε να υπομείνω την υποτροπή της ασθένειας, η οποία εξελισσόταν επιθετικά. Συνεχώς μπαινόβγαινα στα νοσοκομεία και έκανα θεραπείες. Είχα συνηθίσει τόσο πολύ να ξαπλώνω στα νοσοκομειακά κρεβάτια νιώθοντας παράλυτη (σωματικά και ψυχολογικά). Στη συνέχεια, άρχισα να κάθομαι στο αναπηρικό αμαξίδιο και να προσπαθώ να ξαναμάθω να περπατάω (και ξανά και ξανά).

Γρήγορα ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή μου. Η Σ.Κ.Π. με έκανε να θέλω να συνεχίσω τη ζωή μου. Βρήκα μία πολύ καλή θέση σε μία εταιρεία και ζούσα στην πόλη. Όμως, αυτού του είδους η ζωή μου φαινόταν δύσκολη και, κάποιες φορές, ανυπόφορη. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η Σ.Κ.Π. επισκίαζε όλη μου την ύπαρξη. Δεν έβρισκα κανένα νόημα στη ζωή και φοβόμουν για το μέλλον μου όλο και πιο πολύ.

Παρόλα αυτά, σήμερα έχει φύγει η αρνητική ενέργεια από τη ζωή μου. Σήμερα, η στάση μου απέναντι στη Σ.Κ.Π. είναι εντελώς διαφορετική όπως και ο τρόπος που τη βιώνω. Όταν έμαθα για πρώτη φορά ότι πάσχω από αυτήν την ασθένεια, τα έβαψα κατευθείαν μαύρα και ένιωθα πως όλα όσα είχα ονειρευτεί μέχρι τότε για τη ζωή μου με είχαν ξεγελάσει. Παρόλα αυτά, δεν υπήρχε κανένας λόγος να αισθάνομαι έτσι.

Η ζωή μου έχει σημαδευτεί από απίστευτες εμπειρίες τις οποίες δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ όταν έγινε η διάγνωσή μου. Άφησα την εργασία μου στην εταιρεία και μετεκπαιδεύτηκα ως κοινωνική λειτουργός. Ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο, έζησα στο Εδιμβούργο και έκανα εθελοντισμό στη Ρουμανία όπου βοηθούσα ορφανά παιδιά. Γνώρισα το σύντροφο της ζωής μου εντελώς τυχαία. Τώρα ζω σε μία παραθαλάσσια πόλη και έχω μόλις τελειώσει τη συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου.

Καθώς ήμουν πάντα ανήσυχο πνεύμα, δεν μου έφτανε να λέω στον εαυτό μου και στους άλλους ότι η ζωή είναι υπέροχη, ότι είχε εξελιχθεί καλά. Ήθελα να κατανοήσω την πραγματικότητα που βίωνα, να εντοπίσω την αιτία της.

Άρχισα να κάνω αναδρομή στη ζωή μου και συνειδητοποίησα ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια πέρασα από τα ακόλουθα έξι στάδια:

1. Εμπόδιο

Πράγματι, η Σ.Κ.Π. ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μου. Η παρουσία της με έκανε να μη μπορώ να ανταπεξέλθω στην καθημερινή μου ζωή καθώς τη θεωρούσα δύσκολη και, κάποιες φορές, ανυπόφορη. Επίσης, με οδήγησε στα πρόθυρα της απελπισίας καθώς μου ακύρωνε τα όνειρα και τα σχέδια που είχα κάνει για το μέλλον μου.

2. Κυριαρχία

Η Σ.Κ.Π. κυριάρχησε σε όλη μου τη ζωή. Παρόλο που κάποιες φορές ήταν ωφέλιμο να μαθαίνω όλο και περισσότερα σχετικά μ’ αυτήν, ξεπέρασα τα όρια. Η Σ.Κ.Π. επισκίαζε κάθε μου σκέψη και δεν με άφηνε να εξελιχθώ ως προσωπικότητα. 

3. Πλήρης σύγχυση

Άρχισα να απογοητεύομαι όλο και περισσότερο. Η Σ.Κ.Π. με απομάκρυνε όλο και περισσότερο από τη ζωή που είχα δημιουργήσει και από τα όνειρα και τα σχέδια που είχα κάνει για το μέλλον μου. Και χωρίς να το συνειδητοποιώ, είχα μπει σε έναν φαύλο κύκλο σύγχυσης και άρχισε να με παίρνει η κατρακύλα.

4. Απομάκρυνση από κάθε τι αρνητικό

Έπρεπε να επιλέξω τι θα κάνω. Είτε να συνεχίσω έτσι, υπομένοντας την απελπισία, τη θλίψη και τη σύγχυση που τελειωμό δεν είχαν, είτε να θέσω τη ζωή μου σε νέα βάση, θέτοντας προτεραιότητες, δίνοντας έμφαση στην υγεία μου και φεύγοντας μακριά από ο,τιδήποτε μου μαύριζε τη ζωή.

5. Θέμα χρόνου

Παρόλο που είχα θέσει προτεραιότητες στη ζωή μου, κάποιες φορές και πάλι με έπαιρνε η κατρακύλα. Συνειδητοποίησα πως χρειαζόμουν χρόνο για να αναθεωρήσω τη ζωή μου βάσει των εμπειριών, των σκέψεων και της προσέγγισής μου απέναντι στα εμπόδια και στην ίδια τη ζωή, καθώς ήταν ανώφελο να ξανακυλώ και να θέτω συνεχώς προτεραιότητες για το τι είναι σημαντικό.

6. Ελπίδα

Ζώντας με Σ.Κ.Π. για πάνω από 15 χρόνια, έχω συνειδητοποιήσει πως πλέον δεν με ορίζει η ασθένεια. Έχω ξεφύγει από τη μαυρίλα της. Έχω βρει τη χαρά στη ζωή μου και περιμένω να δω τι θα μου φέρει το μέλλον με πραγματικό ενθουσιασμό.

Το θετικό όλης αυτής της κατάστασης είναι η εμπειρία που έχω αποκομίσει σχετικά με όλα αυτά τα στάδια που έχω βιώσει. Και αυτό το γεγονός είναι και ο λόγος που έχει αλλάξει η στάση μου απέναντι στη Σ.Κ.Π. όπως και η ίδια μου η ζωή σε σχέση με το παρελθόν.

Το γεγονός ότι εργάζομαι ως κοινωνική λειτουργός και ακούω τις ιστορίες των άλλων με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι όλοι οι άνθρωποι ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που αναστατώνουν τη ζωή μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτές τις δυσκολίες που διαμορφώνουν τις εμπειρίες της ζωής μας.

Είναι καταλυτικό το γεγονός ότι έχω αποδεχτεί πως η στάση μου απέναντι στην ασθένειά μου είναι εκείνη που θα καθορίσει τις εμπειρίες της ζωής μου. Χάρη σ’ αυτήν την αποδοχή φωτίστηκε η ζωή μου. Ποτέ δεν θέλω να επιτρέψω στη Σ.Κ.Π. να με ορίσει και ούτε να μου δημιουργήσει μία ζωή γεμάτη απαισιοδοξία και φόβο. Και τώρα, μέσω της κατανόησης αυτών των σταδίων, έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και πιστεύω πως θα συνεχίσω να εξελίσσομαι, να μαθαίνω μέσα από τις εμπειρίες μου και να αλλάζω τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω και βιώνω την ίδια μου τη ζωή.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

themighty.com 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας